2020-03-09 665 浏览
花样年华走开放式既路线,并非位于一个铺位,正正代表餐厅时尚活力、突破自己既形象。普遍既上海菜餐厅装修比较怀旧,但花样年华却背道而驰,图中既黄红色建筑突显餐厅充满现代感既一面。- 蒜泥白肉蒜香味超突出,但有少少抢走左猪肉片既味道,白肉下面仲有啲粉皮添!估唔到粉皮配蒜泥几夹。- 原盅云吞鸡虽然系一个人既分量,但各材料既份量几多,云吞馅料丰富,鸡件肉质亦唔会煲到太老,另外仲金华火腿粒同白菜仔,汤变得非常清甜。- 招牌蟹粉小笼包小笼包系我食上海菜非点不可既菜式,花样年华既蟹粉小笼包外皮略嫌有啲厚,但在顶端咬一小口之后,蟹粉香味扑鼻而来,令人回味无穷。- 石锅鲍鱼饭炒饭唔会太湿,仍然保持粒粒分明既口感,配料有鸡肉粒同冬菇粒,当然仲有主角既原只鲍鱼啦!一啖食晒成只饱鱼特别满足。- 香葱油淋鸡客人可以将葱油倒落整碟鸡。如果惊太咸,可以逐件鸡点落葱油到。我选择左后者,葱油味都已经好香,另外鸡皮几香脆,肉质几嫩,啖啖肉。豆浆超级冰冻,甜度适中。花样年华并非完全用年龄而判断,心态决定一切,即使老迈都可以变得花样年华。所以我认为餐厅并非主打年轻路线,而系任何人。

- 蒜泥白肉

- 石锅鲍鱼饭
石锅鲍鱼饭

- 香葱油淋鸡

香葱油淋鸡

豆浆超级冰冻,甜度适中。

2020-03-05
蒜泥白肉