2011-08-26 319 浏览
差不多 2 个月前, 同女友既 12 周年纪念日, 食左一餐法国菜, 果阵觉得自己食野豪左~今次, 系我第一次以未婚夫既身份, 同兼任未婚妻既女友贺寿, 一定要隆重其事!! 所以选择左女友好想试, 但又唔舍得食既 ------ 日式铁板烧(以上全部都系藉口黎既, 其实系自己好想食啰 )就系呢餐饭, 令我发现原来自己食野可以更豪........... 一早订左位, 准时到达既我地, 被安排坐响其中 1 张 6 人枱既铁板正前方.我地选择左有龙虾, 鲍鱼, 鹅肝, 澳洲薄牛扒既 2 人套餐. 得知牛扒可以upgrade, 我地就加左 $5xx 将 "澳洲薄牛扒" 转做 "日本 A5 霜降和牛扒"~今次系我人生中第一次食 A5 和牛, 好期待又好兴奋!! 负责serve 我地既师傅好后生, 讲野几搞笑~ 仲好型添呀!! (最尾呢句系女友讲既, 完全当我无到啰!! )望住型仔师傅不停表演 ----- 将食材整理, 煮熟, 切件, 再直接分配到每人面前既碟上~食铁板烧就系有呢样好, 可以睇住成个烹调过程, 我地等食果阵, 就好似睇住一件艺术品诞生咁,呀师傅会同客人交流, 我地有得睇又有得食, 整

(以上全部都系藉口黎既, 其实系自己好想食啰

今次系我人生中第一次食 A5 和牛, 好期待又好兴奋!!

呀师傅会同客人交流, 我地有得睇又有得食, 整餐饭既气氛都好好, 我同女友都食得好开心~

食物质素方面我地都满意, 不过, 始终我地未食过日式铁板烧, 未能与其他同类食店作比较.

女友话 3 个月后到我生日果阵, 请我再黎呢度食野 wor~

型仔师傅咁得意, 希望下次可以再由你 serve 我地啦!!
鹅肝蒸蛋 (滑~), 蒜蓉炒翠玉瓜 (用和牛脂肪既油黎炒, 食落有d牛味), 龙虾头蚬汤 (咸!)
龙虾, 师傅拎出黎果阵仲郁架!! 煮好之后, 鲜味弹牙~
鲍鱼, 好新鲜, 一 d 都唔靭架!!
鹅肝多士, 鹅肝入口即刻溶化, 配合香脆多士~ 正!!
日本 A5 霜降和牛扒, 交俾型仔师傅决定煮几熟~ 牛味浓郁, 肉质嫩滑, 极之好食!!
型仔师傅表演~ 除左生日快乐字样, 仲有我特别要求既松弛熊, 女友睇得最开心啦!!
炒饭
豆沙烧饼, 绿茶雪糕, 真系饱到食唔落啦.....食店仲送多个生日小蛋糕俾我女友, 结果都食哂~
2011-08-25
庆祝纪念
生日
龙虾, 师傅拎出黎果阵仲郁架!! 煮好之后, 鲜味弹牙~
鲍鱼, 好新鲜, 一 d 都唔靭架!!
鹅肝多士, 鹅肝入口即刻溶化, 配合香脆多士~ 正!!
炒饭
  • 和牛