2023-02-28 28 浏览
💛好味指数:4.8/5💛💜回头指数:4.9/5💜居酒屋就成日去,但系好少有专门设计配搭清酒嘅Omakase😍餐厅周围都痴满清酒嘅贴纸,挂上日本灯笼🏮仲会系客人光临时打鼓🥁相当有气氛🇯🇵✅酒匠Omakase $438呢个set有五类嘢食同清酒,每款都系精心设计✨🔸前菜𩽾𩾌鱼肝、渍物二点、酒盗芝士、和牛他他渍物二点系小女子和牛蒡渍,建议先食中间个三款,再食芝士和和牛他他我觉得小女子最好食,系啲鱼干仔🐟同清酒最夹😍另外和牛他他下面全部都系洋葱🧅口感相当特别🍶醇酒荣光富士 原始乃胎动 无滤过生原酒米味重 配前菜非常夹,我觉得好好饮😍咁多款入面最钟意❤️🔸刺身空运活鱼薄切、帆立贝、油甘鱼、生蚝+$30剌身全部都好新鲜,尤其系帆立贝中间夹住块青柠,令到帆立贝嘅味道更鲜甜😙🍶爽酒 大纳川达摩兔🐰有冰凉嘅感觉非常清新,酒味偏浓,可以突出刺身鲜味🔸扬物鳗鱼野菜天妇罗、南蛮乳酪炸鸡炸鸡外脆内软,配咗酱汁好入味天妇罗系鳗鱼同秋葵,炸得几好🍶爽酒锅岛口感清爽可以减低炸物油腻感🔸烧物煮物盐烧和牛舌、明太子免治鸡肉棒、汁煮冲绳五花腩牛舌有咬口又唔会韧,几款肉类都好香口🥩🍶醇酒江户开城雄町米味好浓郁,配肉类最适合🔸甜
💛好味指数:4.8/5💛
💜回头指数:4.9/5💜
✅酒匠Omakase $438
呢个set有五类嘢食同清酒,每款都系精心设计✨
🔸前菜
𩽾𩾌鱼肝、渍物二点、酒盗芝士、和牛他他
🍶醇酒
荣光富士 原始乃胎动 无滤过生原酒
米味重 配前菜非常夹,我觉得好好饮😍咁多款入面最钟意❤️

🔸刺身
空运活鱼薄切、帆立贝、油甘鱼、生蚝+$30
🍶爽酒
大纳川达摩兔🐰
有冰凉嘅感觉非常清新,酒味偏浓,可以突出刺身鲜味

🔸扬物
鳗鱼野菜天妇罗、南蛮乳酪炸鸡
炸鸡外脆内软,配咗酱汁好入味
天妇罗系鳗鱼同秋葵,炸得几好
🍶爽酒
锅岛
口感清爽可以减低炸物油腻感

🔸烧物煮物
盐烧和牛舌、明太子免治鸡肉棒、汁煮冲绳五花腩
牛舌有咬口又唔会韧,几款肉类都好香口🥩
🍶醇酒
江户开城雄町
米味好浓郁,配肉类最适合

🔸甜品
红豆抹茶蕨饼
蕨饼味道香浓,配上香甜嘅红豆🫘系一个几唔错嘅结尾
🍶薰酒
天花龟之尾无滤过生原酒
果香味浓郁香甜,闻落去味道已经好香,呢款都好中意😍

🐻总结
每道美食都有清酒配搭,相当特别的Omakase体验👍🏻而且全场清酒做紧半价优惠,选择种类又够多,真系性价比好高😍仲有唎酒师驻场,不够omakase Set唔算太饱,可能要再加啲嘢食
📍令和锅物酒场 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街9号豪华阁地下-1楼