2017-11-18
秋风起又系打边炉时间,之前同朋友嚟尖咀都食开边边放题,今次呢位朋友喺加国返嚟香港放假,话冇食火锅好耐,要我揾间高质嘅,「钱唔系问题」……。有你呢句就得啦,我拣左有边边打嘅辉哥私房菜,私房菜客人贵精不贵多,啱晒咁耐冇见,想静静地一边烚一边吹嘅我地。既然外国返嚟,一于拣返个chinese style锅底。杏汁猪肺锅$88 - 有少少奇怪,冇乜杏汁味咁,味道唔系我expect𠮶只杏汁猪肺汤味道,不过材料十足,有南北杏、猪肺、西洋菜,个锅味道都唔错嘅,亦唔会太浓味而抢咗食物味道。西洋菜够多,可以悭返叫少碟菜。特级安格斯牛颈脊(大)$298 - 作为牛魔王嘅我地,呢碟就梗系必点啦,见到啲雪花纹就足以令我双眼发光,望落真系好似成块有花纹嘅红色布咁。牛肉牛味好浓郁,好新鲜,当然唔少得满口油香,大满足~我朋友可能太耐冇食到咁靓嘅牛 (佢应该食牛扒多,但烚烚烚先原汁原味嘛),食完一碟仲要encore,好啦,陪吓佢食多碟啦。手打芝士鲜虾丸$78巨型虾丸,每粒都大过一粒乒乓波。好多虾丸入面都会加入大量肥猪肉充数,呢碟食唔出有肥猪肉,好似系全部都系虾肉,鲜味足又弹牙。而且中间有芝士,好好食。新鲜脆肉鲩鱼腩$6
手打芝士鲜虾丸$78
新鲜脆肉鲩鱼腩$68
切到好大片,好新鲜,超弹牙爽甜。
超甜粟米$38 - 食咁多肉,当然要食返啲纤维balance吓。粟米件切到细细旧,食都方便啲,味道真系好够甜,又够juicy。
西班牙黑豚肉$88 - 好多人打边炉重点食牛,但其实猪肉打边炉都唔错。靓嘅豚肉,油脂分布都几均匀,食落口感都算嫩滑,肉味浓郁。切到大大块,一啖一块啱啱好,食落好有满足感。
新鲜白鳝片$88 - 都算切得几大块,食落肉质又够爽,充满鱼肉味。
特级一口牛柳粒$138 - 一口牛烚𠮶阵比较难控制,因为中心较难熟,不过呢d靓牛,生少少都唔惊啦。每粒嘅脂肪比例都够平衡,食落牛肉味配合油脂香,好鬼正。我朋友又「啪」咗好多粒。
食过几间私房菜,每一间服务都好好,呢间都唔例外,细细间就有呢个好处,唔似啲火锅店几位伙记serve全场,伙记满场跑之余,客人要求服务又叫天不应咁。
另外,做得私房菜,当然有小菜小炒,朋友话下次返嚟要试吓,我就当然乐意奉陪。