2018-02-11 277 浏览
收工之后去咗花墟拣定两盘靓年桔俾阿妈,同埋订定情人节花俾Honey,然后去接埋Honey 去吃饭。又行番去花园街,贪呢边闲闲地有几十间嘢俾Honey 去选择。Honey 觉得呢间门面系成条街至靓嘅一间,就拣咗入去食晚餐。 入到去,仲靓!布置以欧洲旧式帆船为主题。无论是灯饰、挂画、其他摆设,甚至播放著的音乐都很讲究。坐在这里吃饭,就好似电影桥段中,到了上两个世纪,坐在欧洲远洋船吃晚餐,好有 feel。 我哋点了一份晚餐套餐和一份前菜一齐吃。晚餐套餐是【炭烧澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌烧汁】,有餐汤、主菜和咖啡,而前菜是【黑椒半烧薄切鲜吞拿柳】,另外,餐厅奉送 House Bread。 【牛肝菌忌廉汤】个汤好 creamy,牛肝菌味道很浓郁,很香滑,很好饮。 【House Bread】面包是自家制,好脆,好食。 【车士打芝士】这个芝士实在出色,很香浓,好好味。我哋仲同靓女 waitress 讲,啲面包好好食添。估唔到,之后,老板娘亲自送多份面包和车士打芝士俾我哋食,很感激!前菜【黑椒半烧薄切鲜吞拿柳】卖相好靓,一边是沙律菜,另一边是吞拿鱼。 吞拿鱼柳烧至半熟,外皮布满黑椒粒。很奇怪,食落唔

入到去,仲靓!

【牛肝菌忌廉汤】

个汤好 creamy,牛肝菌味道很浓郁,很香滑,很好饮。

【House Bread】

面包是自家制,好脆,好食。

【车士打芝士】

前菜【黑椒半烧薄切鲜吞拿柳】
黑椒半烧薄切鲜吞拿柳

卖相好靓,一边是沙律菜,另一边是吞拿鱼。

黑椒半烧薄切鲜吞拿柳

吞拿鱼柳烧至半熟,外皮布满黑椒粒。很奇怪,食落唔似是食紧鱼肉,而是似食紧烧牛肉,好有惊喜,好好食。

主菜【炭烧澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌烧汁】
炭烧澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌烧汁

要求烧至七成熟,有炭烧香味。牛肉很有质感,配埋牛肝菌烧汁一起食,一绝。不过,Honey想吃咸一点,所以,向靓女 waitress要了些海盐。Waitress 好体贴,还拿了些 honey mustard 俾我 Honey 添。

配菜嘅烧茄子和烧鸡脾菇都烧得唔错。

薯蓉虽然很香,不过就干咗啲。如果是炸薯角的话,我Honey会更钟意。

最后叹埋杯热咖啡,就perfect晒。

快快乐乐享受了这个船河晚餐。
炭烧澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌烧汁