2019-08-04 32 浏览
突然想食川菜,就约朋友揾左附近川府宴食。 餐厅几近地铁十分方便,虽然唔系好大间,但从窗外望住高楼大厦景,加上精心装潢设计气氛好relaxing 。我点左蒜泥白肉丶凉伴醺蹄鸡件丶酸菜鱼及川式炒莴笋。凉伴醺蹄鸡件酒味好浓,鸡脾肉有精心处理过,除左去骨之外更把皮下脂肪移除左,食落啖啖肉非常开胃。川式炒莴笋材料份量非常足够,好多云耳,莴笋好爽口。 大部份川菜味道较都浓,但这碟菜就调返转,味道非常清新,更可以俾味觉休息一下,犹如沙漠里嘅一片绿洲。蒜泥白肉蒜泥好浓味,不过有清爽嘅青瓜夹住一齐食,两种食材互相撞击下,味道又升华到另一个层次,再加上爽口白肉,口感显得有层次。酸菜鱼今晚嘅重头菜酸菜鱼,非常足料。 除左石班鱼块,仲有芽菜丶粉皮丶酸萝卜丶云耳丶青椒丶红椒,本来以为会好酸好辣,不过系恰到好处。 鱼肉好爽口,汤汁令人停唔到口饮左三四碗,可惜真系太大份,两个人食唔晒 更打包回家。Overall 几满意,餐厅也有好多其它菜式,吃完仲想食再嚟多次食。 唔系好食得嘅辣朋友都可以嚟试,佢地可以帮你调整辣度。

我点左蒜泥白肉丶凉伴醺蹄鸡件丶酸菜鱼及川式炒莴笋。

凉伴醺蹄鸡件

川式炒莴笋