2016-10-04 194 浏览
本来 happy Saturday 约朋友 gathering点知佢要加班唯有迁就一下去太古坊 dinner佢识路带我去附近一条幽静小街芬尼街我成日过嚟鲗鱼涌都唔知有条咁嘅街静静地几有feel小店装修温馨没有特别的花巧设计但胜在煮出有诚意的西餐水准是我预期之上Steak Set 450+10%先来热辣辣面包加上自家制的 basil 汁好有诚意啊连牛油都系手打嘅Sesame seared tuna salad再来开胃的嫩煎吞拿鱼沙律鲜嫩的吞拿鱼肉黑白芝麻令入口更香加上入口爽脆的沙律菜精致又美味Granny baked French onion soup系一个做法好传统的焗法式洋葱汤因为有 vsop 同 Parmesan cheese 喔真系真材实料正宗煮法尤其是面头焗到同汤融为一体嘅Parmesan cheeseUS prime beef rib eye steak一分钱一分货系美国顶级肋眼牛扒吖做厨师嘅朋友同我讲靓嘅 steak 最好食 Medium经理果然冇介绍错浓郁嘅牛肉味口感鲜嫩简直系入口即溶最紧要就系粉红的肉冇血水伴碟嘅焗蒜头令我有惊喜用slow cook 方法焗佢45分钟每一

点知佢要加班

用slow cook 方法焗佢45分钟

每一粒都好好味

有蒜头嘅香味

食完唔会口臭
Tea or coffee?

Iced cappuccino please
最后我哋仲追加左清新醒神的雪葩