2020-03-12
Green Monday 同同事去左食呢间都出名嘅素食店,平时都有食开呢间,但今日多啲人,所以可以叫多啲嘢食试不同菜式。香脆甜薯条🍟用番薯整嘅薯条系好多素食店都会见到,呢间炸得几香脆,唔会好淋,因为番薯嘅水份相对薯仔高,所以要炸得趣唔系咁容易。但kind kitchen嘅甜薯的确系炸得好出色,而附送嘅汁都好开胃。泰式炒杂菜🥦🍆分别用咗泰国茄子,椰菜苗同埋红椒黄椒;味道好泰式,有少少似避风塘嘅味道,黄椒同青椒嘅清甜同呢个炒杂菜微妙配合得好好。香辣鸡柳炒意粉🍝辣意粉一向都好开胃,再加埋佢自己独有嘅鸡楼一齐食,真系好好味,又唔会太腻或者太饱,份量啱啱好,而且鸡嘅份量都几多。白汁鸡皇饭🐔佢个白汁真系好出色!入面应该冇忌廉,但系都好creamy,同平时嘅白汁都好似,鸡柳同意粉嘅一样,配白汁食别有一番风味,配饭食好似更有鸡味!Beyond all-day🌞用beyond meat做嘅肉肠同真肉肠嘅味道,质感都好似!!如果啱啱接触食素嘅朋友可以试吓食beyond meat嘅产品,因为一定唔会反感。另外仲有车厘茄、杂菌炒蛋、多士、半个牛油果同沙律菜。多士用嘅牛油当然唔系普通嘅牛油啦,但系呢食落去我觉得
香脆甜薯条🍟
泰式炒杂菜🥦🍆
香辣鸡柳炒意粉🍝
白汁鸡皇饭🐔
Beyond all-day🌞
用beyond meat做嘅肉肠同真肉肠嘅味道,质感都好似!!如果啱啱接触食素嘅朋友可以试吓食beyond meat嘅产品,因为一定唔会反感。另外仲有车厘茄、杂菌炒蛋、多士、半个牛油果同沙律菜。多士用嘅牛油当然唔系普通嘅牛油啦,但系呢食落去我觉得比真嘅牛油更加香,而杂菌炒蛋都好好味,夹埋多士食一流!
驱寒椰糖老姜桃胶糖水🍵
呢个系冬天特饮,虽然冬天已经就嚟过去不过我都几钟意食桃胶,不过呢个桃胶同我想像中有啲唔一样,通常糖水舖嘅桃胶都系有一个硬币咁大粒,同埋有啲咬口,但系呢度嘅桃胶就煲到好溶好细粒,将啲营养注入杯中,而且好重姜味,饮到底有好多姜碎,钟意重姜味嘅朋友绝对要试吓!
呢间餐厅真系好适合啱啱接触素食嘅朋友,因为佢嘅调味同埋beyond meat/新猪肉omnipork可以以假乱真,素食嘅好处我就唔使多讲啦,大家记得至少一星期食一次素,对健康有显著嘅改善㗎😉