Sepoy Mess

2025-01-21 137 浏览
呢半年都好钟意蒲Elements呢个商场,发掘咗唔少餐厅。原来Elements金区嘅顶层仲有啲好啱gathering嘅餐厅。我哋又揾到一间新开嘅英属印度餐厅,有啲retro,可以试下英印菜。餐厅以前系soldiers嚟食饭,设计上仲保留咗好多历史元素。同staff倾下计,佢仲拎咗墙上两把枪俾我影相玩下😚真系几有趣。🐙Grilled Octopus🐙烤八爪鱼食落比较软嫩,配嘅百香果柠檬沙律酱,食落开胃。🍛Lamb Vindaloo🍛Vindaloo系一道经典印度菜。呢度嘅羊肉系瘦身嘅cut,焖煮得好入味。个汁带几辣㗎,带有茴香同姜黄嘅香气,用naan嚟伴食效果最好。🫘Dal Makhani🫘呢个系vegetarian选项,用黑扁豆同红腰豆慢煮。质地浓稠,牛油、大蒜同小茴香嘅味道几突出。食落口感滑,几有饱肚感。🫓Truffle Ricotta Cheese Naan🫓好香truffle味,中间夹住cheese好好食。🌿Pistachio Kulfi🌿开心果伴有Masala香味,清爽嘅印度风味雪条。🍰Pistachio Burnt Basque Cheesecake🍰焗到热辣辣,表面微焦,内

Grilled Octopus

🐙Grilled Octopus🐙
烤八爪鱼食落比较软嫩,配嘅百香果柠檬沙律酱,食落开胃。

🍛Lamb Vindaloo🍛
Dal Makhani

🫘Dal Makhani🫘
Truffle Ricotta Cheese Naan

🫓Truffle Ricotta Cheese Naan🫓
好香truffle味,中间夹住cheese好好食。
Pistachio Kulfi

🌿Pistachio Kulfi🌿
开心果伴有Masala香味,清爽嘅印度风味雪条。

焗到热辣辣,表面微焦,内里软绵嘅texture。

☕Masala Chai Punch☕
用印度Chai tea做base,再加入香料如肉桂同Masala。

🍹Very Berry🍹
莓果口味嘅mocktail。酸酸甜甜。

Sepoy Mess
📍尖沙咀柯士甸道西1号ELEMENTS圆方金区演荟广场顶楼R008号舖
Dal Makhani
Truffle Ricotta Cheese Naan