2017-08-30
曾经去过茶作喺新蒲岗工厦嘅小店,试过两款茶味雪糕,都觉得味道唔错,款式又多,一直想再食,只系我地唔系经常去该区,所以未能再试。是日喺荔枝角工厦晚饭,饭后时间唔早,都行去D2place睇睇The Barn嘅counter闩门未,幸好赶得切。虽然系概念店,但一样有供应雪糕,仲有茶叶、茶具等产品出售。至于雪糕,基本上见到同新蒲岗店嘅都一样,有多款茶味,大红袍、半熟普洱、铁观音、玄米等,非茶味雪糕亦有香草、朱古力、玫瑰等口味。老枞红茶、桔普雪葩 $30/125ml手工雪糕标榜低脂、低糖,香港制造,自家包装。因为之前试过普洱同蜂蜜茉莉味,加上上次闻过桔普嘅茶叶,味道几特别,所以今次试试。老枞系树龄比较老嘅树,一般超过百年,茶味醇厚带点甘甜,雪糕质地厚滑,清凉解腻,甜度唔高而桔普其实系陈皮普洱,将茶叶放入红柑里面,雪糕制成品食落冇直接闻茶叶咁香,骤眼睇亦会见到有啲黑色小点,食落带淡淡嘅陈皮、橙香。因为系雪葩,质地就冇其他雪糕嘅细滑。如果想试下茶味雪糕,荔枝角都较方便我,想食都可以随时黎不过如果想坐喺度慢慢叹,饮淡茶,就要去番新蒲岗茶室呢。
老枞红茶、桔普雪葩 $30/125ml
手工雪糕标榜低脂、低糖,香港制造,自家包装。