2018-03-24
上次系荃湾食野,经过见到呢间餐厅,当时觉得好似唔错咁,所以今日就约咗朋友一齐系呢到共进晚餐。我地相约晚上七点半黎到,天色已黑,但门口著灯既Chalet却很鲜明,好容易就揾到。门口仲有一部单车作为装饰,配以一篮子唔同颜色的花束,再摆上MENU,就咁望落去已经觉得好舒服。「Chalet」原来系有瑞士小木屋既意思,入到去D枱椅都系用木造的,感觉更有意思了!用木板呈现既set dinner,而A la carte就可以加88转餐。可以叫D小食。Drink MENU系另一本,都系以木为设计蓝本。appetizers黎啦!香煎半熟吞拿鱼伴三文鱼籽︰吞拿鱼只有半熟,只系外面煎香,中心仍然系粉红色,放系口入面咀嚼就会食得出内外之间既对比!外面层肉煎香咗所以即刻有一股香味迎向味蕾,但因为内里既肉仲系未完全熟透,所以好嫩,再配以酱汁同埋三文鱼籽,真系为今晚餐饭开咗一个好好既开头!另一碟前菜系法式鹅肝酱伴无花果︰其实之前未食过法式鹅肝酱,今次点黎试下就明白点解D人形容法式鹅肝好creamy,原来真系ga!用无花果伴碟真系好match,因为细细既无花果可以连皮一啖食落去,酸酸甜甜,清新既味道刚好中和法式鹅肝酱
可以叫D小食。
Drink MENU系另一本,都系以木为设计蓝本。
两个餐汤都有配埋餐包,餐包外脆内软,配搭餐汤好好味。
每一粒意大利饭都挂满了汁,啖啖都系黑松露既香,再配埋牛肝菌,系一个美好既配搭!面头系被分成几份既有机大啡菇,再有一旧牛肝菌泡沫系面,菇味十足!非常好味~
两个人食都只系$480,份量黎讲好够女仔食,成餐饭无论气氛、 侍应既服务态度、食物既质素都好好,真系值得推介!