2023-01-17
El Cerdo📍荃湾大坝街77号地舖呢日同朋友久违地去荃湾行街,行完荃湾广场之后,就想揾嘢食,不过荃湾广场嘅餐厅大多数系连锁店,所以我哋都想喺附近揾一啲有特色嘅餐厅试吓。等过马路嘅时候,见到呢间餐厅装修得几有异国风情,望完餐牌又望吓OpenRice之后决定入去坐低饮杯嘢同叫啲小食试吓,估唔到会咁好食,迎嚟今年度第一间拎5粒星嘅餐厅! 💰$68 🧆炸黑毛猪火腿球 Liberian Ham Croquetas除咗睇食评见到几乎人人都有叫呢款火腿球之外,店员都有介绍呢款系佢哋餐厅嘅招牌菜,基本上系不试不得,于是我哋就点咗一碟嚟食。一碟有四件炸火腿球,里面嘅馅料系用咗60个月嘅伊比利亚黑毛猪火腿粒整成,味道非常香口。火腿球表面炸得好香脆,调味亦较浓好惹味,加埋上面嘅蛋黄酱一齐食,有啲似食紧西班牙风味嘅炸章鱼小丸子!呢款我同朋友都觉得系必点嘅,唔好睇佢得四嚿好似好少,其实都好饱肚㗎! 💰$108 🦐🥖铁板烧蒜蓉辣椒炒大虾 Gambas Pil Pil我哋另外叫咗呢款大虾tapas嚟食,想碟嘅时候铁板烧得好热,所以啲油同酱汁烧到咋咋声,店员同我哋讲可以用跟碟上嘅面包点汁,夹埋啲虾一齐食。呢个菜式
📍荃湾大坝街77号地舖
💰$68 🧆
💰$108 🦐🥖
铁板烧蒜蓉辣椒炒大虾 Gambas Pil Pil
我哋另外叫咗呢款大虾tapas嚟食,想碟嘅时候铁板烧得好热,所以啲油同酱汁烧到咋咋声,店员同我哋讲可以用跟碟上嘅面包点汁,夹埋啲虾一齐食。呢个菜式真系好出色,一个细细的铁板里面装咗八只大虾,就算咁高温煎住上碟,啲虾都仲系非常弹牙,唔会过熟,赞!蒜蓉片同辣椒令到佢嘅口味升华,睇落好似好多油,但其实又一啲都唔油腻,食落都有好正宗嘅西班牙菜味道啊!
💰$78 🍳
传统洋葱薯仔西班牙奄列 Classic Tortilla of Potato, Egg & Onion
另一款好多人都有点嘅菜式就系呢款西班牙奄列喇,上枱嘅时候仲以为系甜品黎添,点知原来系用蛋、洋葱、薯仔组成嘅奄列。一上枱我同朋友都忍唔住要影个story,一切开啲薯仔同馅料就流晒出嚟,非常适合打卡!除咗睇得之外,呢款奄列唔会过咸,味道偏清淡,夹埋其他菜式一齐食,啱啱好!
佢嘅薯仔粒唔会过硬过淋,流质嘅内馅加厚实嘅蛋一齐食真系好夹,最重要系加少少放喺上面嘅蛋黄酱嚟食,滋味满分!
💰$65
覆盆子味饮品 🍹
我哋叫咗两杯嘅饮品,而呢杯raspberry mocktail真系出乎意料之外咁好饮!佢加咗柠檬汁同雪碧咁调出嚟,睇落颜色鲜艳,饮落仲非常清新添!朋友话呢杯饮品真系好特别,系佢喺第二度未试过嘅口味,赞口不绝!
💰$65
提子味饮品 🍇
而另一杯就系提子汁,味道有少少似黑加仑子汁,相比之下就冇咁突出,但都好饮嘅!
埋单我哋食咗四百几蚊,午市嚟讲,荃湾当然有更经济嘅选择啦,但系食到咁有特色嘅餐厅,环境舒适,店员友善,再加埋嘢食咁用心制作,唔俾五粒星真系讲唔过去,大家去开荃湾如果想食好味嘅西班牙菜,都可以试吓呢间餐厅!