2023-02-28
今日小编同b🐷行完清景台之后出返荃湾食晚餐,weekend食完晚餐就紧系再嚟多碗糖水先满足啦🤭是日想食传统中式糖水,所以就简左大良鸿辉记☺️。1. 大良炖鲜奶 (3.8/5) $22大良鸿辉记最出名的就是炖鲜奶,嚟到无得唔试啦😳依加日夜温差咁鬼死大,夜晚真系冻亲小编喇🥶所以食个热焫焫既炖鲜奶,焫焫焫焫著去! 奶味果然好重 $22蚊大大碗 食完好暖笠笠🤤 不过可能小编对佢既香滑度期望太高,又或者期望著一种炖鲜奶唔会存在既豆腐滑感😣 但整体嚟讲味道都很好🫰。2. 芒果西米露+芋圆 (3.5/5) $31+$10呢个芒西甜度一流,无死甜感觉,再加上佢恰到好处既凉度,整个感觉都好清甜😚芒果好鲜甜,芒果汁都渗透了成碗糖水🫡但要留意既地方系 - 佢唔系芒椰奶西! 所以椰奶味唔重唔系意外😬唔好迷失方向🤣大良鸿辉记既芋圆讲到明系台湾空运入贷,好重芋头同蕃薯味,仲keep到q弹口感,都不错哟😚。地点:系荃湾美食街附近,川龙街既一间地铺,算系内街,但睇地图都算易揾,我见b🐷望一次地图唔洗砸望就揾到了🫶同埋,真系有超多人等外卖,注目到唔洗再望招牌揾。环境: 传统中式糖水装修,铺裹都系用圆枱,唔好太逼。但食食下
1. 大良炖鲜奶 (3.8/5) $22
2. 芒果西米露+芋圆 (3.5/5) $31+$10
地点:
环境:
传统中式糖水装修,铺裹都系用圆枱,唔好太逼。但食食下突然有臭渠味传出,都几臭下😵💫。
价钱:
好抵,比旺角同类糖水铺平$5-$10,经过唔食就蚀了!
服务:
店员都是妈妈级,沟通良好,够爽快!