2024-09-18 3254 浏览
今日lunch跟同事试新店,呢间位于荃湾广场4楼嘅地道台式餐馆「偶遇台北」。🥢 盐酥鸡盐酥鸡外层酥脆,里面肉质嫩滑,而且仲有九层塔嘅风味,再加埋椒盐,令到口感层次更丰富。🥢 蟹柳粟米起司蛋饼蛋饼里面材料丰富,除咗有大大条蟹柳和香甜嘅栗米之外,还有生菜和沙律酱,重点系劲多芝士,仲可以拉丝添,真心觉得好好味。🥢 台式红烧牛肉面呢个系我必食嘅牛肉面,佢哋用咗粗面条,软硬度适中,而且口感够爽滑。牛肉方面选用咗牛肋条,炆到够腍身,而且肉质好香嫩,个汤底亦熬到十分香浓,搅到我饮晒成碗汤。🥢 温泉蛋卤肉饭呢碗饭铺满卤肉,卤肉肥瘦适中,连埋啲卤肉酱油汁,再加埋温泉蛋,使到每一啖饭都有浓郁嘅香味,话咁快就消化咗成碗饭。🥢 黑糖爱玉珍珠芋圆呢碗芋圆好足料,爱玉又够Q弹爽滑,而黑糖亦唔太甜,份量足够2人食用。🥢 手打凤梨柠檬茶茶底够香浓,配合埋凤梨嘅香甜和柠檬嘅酸爽,令到整杯茶饮清新爽口,绝对啱晒夏天饮用。

🥢 盐酥鸡

🥢 蟹柳粟米起司蛋饼