2018-03-24 164 浏览
上次系荃湾食野,经过见到呢间餐厅,当时觉得好似唔错咁,所以今日就约咗朋友一齐系呢到共进晚餐。我地相约晚上七点半黎到,天色已黑,但门口著灯既Chalet却很鲜明,好容易就揾到。门口仲有一部单车作为装饰,配以一篮子唔同颜色的花束,再摆上MENU,就咁望落去已经觉得好舒服。「Chalet」原来系有瑞士小木屋既意思,入到去D枱椅都系用木造的,感觉更有意思了!用木板呈现既set dinner,而A la carte就可以加88转餐。可以叫D小食。Drink MENU系另一本,都系以木为设计蓝本。appetizers黎啦!香煎半熟吞拿鱼伴三文鱼籽︰吞拿鱼只有半熟,只系外面煎香,中心仍然系粉红色,放系口入面咀嚼就会食得出内外之间既对比!外面层肉煎香咗所以即刻有一股香味迎向味蕾,但因为内里既肉仲系未完全熟透,所以好嫩,再配以酱汁同埋三文鱼籽,真系为今晚餐饭开咗一个好好既开头!另一碟前菜系法式鹅肝酱伴无花果︰其实之前未食过法式鹅肝酱,今次点黎试下就明白点解D人形容法式鹅肝好creamy,原来真系ga!用无花果伴碟真系好match,因为细细既无花果可以连皮一啖食落去,酸酸甜甜,清新既味道刚好中和法式鹅肝酱

可以叫D小食。

Drink MENU系另一本,都系以木为设计蓝本。

香煎半熟吞拿鱼伴三文鱼籽

法式鹅肝酱伴无花果
另一碟前菜系法式鹅肝酱伴无花果︰其实之前未食过法式鹅肝酱,今次点黎试下就明白点解D人形容法式鹅肝好creamy,原来真系ga!用无花果伴碟真系好match,因为细细既无花果可以连皮一啖食落去,酸酸甜甜,清新既味道刚好中和法式鹅肝酱。

香茅甘笋忌廉汤
香茅甘笋忌廉汤︰近排开夜车开得有D密,要揾D野补下先,甘笋含丰富维他命A同埋胡萝卜素,都系对眼睛好,所以点咗呢个餐汤试下。其实一开头都好惊甘笋汤会有好大阵草青味,但系饮落竟然系冇,可能系因为加咗D香芧,令到整个汤都变得好香好好饮!

洋葱薯仔忌廉汤
洋葱薯仔忌廉汤︰试咗一啖朋友既洋葱薯仔忌廉汤,唔系平时饮既普通忌廉汤既味道,系有一阵特别既香味,可能系洋葱同薯仔既巧妙配搭啩~

两个餐汤都有配埋餐包,餐包外脆内软,配搭餐汤好好味。

黑松露牛肝菌意大利饭配有机大啡菇及牛肝菌泡沫
黑松露牛肝菌意大利饭配有机大啡菇及牛肝菌泡沫︰又系我喜爱既黑松露!又系我喜爱既意大利饭!见到MENU有黑松露意大利饭,就即刻点咗!
黑松露牛肝菌意大利饭配有机大啡菇及牛肝菌泡沫

每一粒意大利饭都挂满了汁,啖啖都系黑松露既香,再配埋牛肝菌,系一个美好既配搭!面头系被分成几份既有机大啡菇,再有一旧牛肝菌泡沫系面,菇味十足!非常好味~

三文鱼慕丝龙利柳配菠菜忌廉汁
三文鱼慕丝龙利柳配菠菜忌廉汁︰龙利柳同埋三文鱼都系我钟意食既鱼其中之一,所以就点咗呢set。当呢碟主菜上枱既时候,感觉有D惊喜,估唔到系由龙利柳卷著三文鱼慕丝上枱。龙利柳煎香过后肉质保持嫩滑,夹著三文鱼慕丝,一啖就可以食出两种鱼既味道,十分满足。上枱既时候,店员特别提醒我地食既时候可以点菠菜忌廉汁,D汁唔会好杰,点黎食唔会抢去主角既味道,但增添味道既层次。

Cream Brulee
Cream Brulee︰甜品一上枱就己经好吸睛!上面会有用朱古力酱写成既字,见佢写咗店名,搞到我好想系庆祝生日或者情人节既日子黎呢到俾惊喜人tim~!! Cream Brulee有层薄薄既焦糖系面,因为够薄,所以食既时候唔会好硬,脆脆地,加埋下面够香够滑既炖蛋,唔错唔错!

面包布甸
面包布甸︰试咗朋友既面包布甸一啖,点埋淡淡地既vanilla酱,感觉唔会好肥~

两个人食都只系$480,份量黎讲好够女仔食,成餐饭无论气氛、侍应既服务态度、食物既质素都好好,真系值得推介!
2018-03-20
香煎半熟吞拿鱼伴三文鱼籽