2014-08-17
一家人去hightea,妈妈钟意食面,上openrice揾到世贸有间台湾牛肉面,刚好在附近,就去试下!地方光猛干净!木家私为主,好彩坐到近窗大卡位(可能见有二只马骝)对住个游艇会食午餐! 值得一赞系,坐低女侍应好有心机介绍今日餐厅优惠,比埋张优惠卷,消费满$100可以送盐酥鸡,叫饭或面,饮品可以半价等等! 落单纸简单清楚易明!叫咗:半筋半肉粗面--首先个汤底好特别,带药材味(唔重),似马来西亚肉骨茶,肥髀话个汤辣,其实应该系药材味,我同妈咪劲like,饮晒!粗面系好似阔条面咁扁平,烟韧弹牙,牛筋好似啫喱咁,炆得入味,索晒汤,牛腩切成条状,个样似好嚡,原来唔会,炆得入味但淋身!配菜有酸菜碎(用汤匙盛住,可以唔落)酸菜唔算咸,爽口,仲有两条小棠菜(自己唔钟意小棠菜,无食)个面整体好好味!台式炸酱面--似系热拌面,炸酱肉碎偏甜,配粗面,青瓜丝,粗面烟韧弹牙!青瓜丝爽脆,又可以中和炸酱甜味!唔错!免费盐酥鸡--好好味,外脆内软,表面咸香,入面juicy充满油香,一口一块!而且仲热辣辣!十个赞!饮品:古祖冬瓜茶(加仙草冻)荔枝玉露(加爆珠)青萍果冰茶(加爱玉)因为哪咗两个面其中两杯半价(正价
叫咗:
饮品:
古祖冬瓜茶(加仙草冻)
荔枝玉露(加爆珠)
青萍果冰茶(加爱玉)
因为哪咗两个面其中两杯半价(正价都系$20),加配料只系加两蚊,我试咗肥髀杯荔枝玉露,味道都唔假,唔会好甜,爆珠好得意,好似食紧三文鱼子!
侍应勤快,上菜收碟都有礼!店内无厕所,要去商场厕所,厕所有清洁姨姨长驻,好干净企理!
在铜锣湾对住个无敌大海景食饭,都只系$168!超值!