2019-08-08 105 浏览
同朋友庆生,拣左呢间,位于新城市七楼的 the salted pig, 自成一角,环境唔错的。装修感觉舒服,坐位亦几够阔落。香脆猪肋骨 $108第一次咁食猪排骨,表面炸得香脆,但肉质又很够 juicy㖞!旁边的酱汁应该是黑醋汁,酸酸甜甜又够香。作为头盘,好香口,好好味。太平洋蟹饼 $138外表似薯饼,其实系蟹饼来的。金黄脆卜卜炸粉之下系满满的蟹肉,唔使拆壳都有得食,令人十分满足。配上自家制酸菜,味道好夹啱啱好。特级安格斯肉眼扒 $310香味四溢,见到牛扒上的交叉纹已经好想食左佢。很大块扒,三人分享啱啱好。叫左 medium , 火候控制得几好。外面已熟及煎香,而里面就仍然是粉红色的,肉质够淋又有牛味。配菜有豆角同大量薯条,有诚意的。烟肉芝士通心粉 $88加钱的 side dish, 芝士真的拉晒丝,而且够重手,芝士控一定喜欢。招牌手撕烧烤猪肉三文治·薯圈 $178几特别的菜式,三文治内舖满手撕烤猪肉。猪肉腌得好味,烧得香口,𥚃面仲夹左D沙律,每一啖都好好味。三文治用上大大件的面包,外皮脆脆地,食落又好酥软,有食法包的感觉。旁边仲有大堆薯圈,俾大家过足口瘾。外表平平实实,但整体而言好好味

装修感觉舒服,坐位亦几够阔落。

香脆猪肋骨 $108

香脆猪肋骨

太平洋蟹饼 $138

特级安格斯肉眼扒 $310
特级安格斯肉眼扒

配菜有豆角同大量薯条,有诚意的。

烟肉芝士通心粉 $88

烟肉芝士通心粉

招牌手撕烧烤猪肉三文治·薯圈 $178
旁边仲有大堆薯圈,俾大家过足口瘾。
外表平平实实,但整体而言好好味,推介的!

Red wine, Sauvignon $78
酒类饮品有七折,为起都系五十几一杯,又抵㖞。

Lemonade $35
Ginger Beer $35
外表看起来差不多的两杯飮品,其实一杯系 home made lemonade, 另一杯系姜啤来架。
餐厅用上纸饮管,方便得来又环保。
香脆猪肋骨
烟肉芝士通心粉