2021-09-16 427 浏览
中环有咩好食嘅中菜?呢度就系啦!中环捐窿捐罅其实揾到好多靓餐厅,而呢次食嘅呢间就喺摆花街广场楼上,一层面积唔大但楼面企理干净嘅酒家。中午人流唔算多,难得去到一间走高档路线又气氛安静自在嘅酒楼,紧系要叹下呢度非一般嘅菜式!#等咗一段合理时间之后,先上枱嘅系「窝贴金蚝」,吃法是上下夹埋一齐摆入口,下面的炸米通一咬令人惊艳!原来沾满咗蛋黄粉😍咸香十足。#谁说绿叶配不上主角?之后上碟嘅「鼓油皇虎虾煎肠粉」又系一道出色嘅小菜。下面肠粉索晒虎虾的精华,食落口确实有别于一般嘅肠粉,咸度适中,鼓油均匀,朋友食唔停口😂#「龙哥招牌炒饭」话明招牌,就绝对唔令人失望👍炒饭里面有个人最钟意食嘅松子,加上师傅炒得够镬气,食完碗底一啲都唔油,认真一试回味。#对甜品控嘅我嚟讲,「伯爵茶奶冻」系我食过数一数二嘅好味。因为呢度主打粤菜,原本以为只有菜式精致已足够,对饭后甜品期望自然不会太高,试完奶冻之后马上被呢间私房菜馆打破刻板印象🤩奶冻口感嫩滑,不会太creamy,茶味突出,食完感觉可再来一杯哈哈(甜品果然系第二个胃)#「冰凝小企鹅」卖相要畀十个like,一出场仙气飘飘,喺热死辣辣嘅夏天见到呢个场景,实在赏心悦目(p

#

「冰凝小企鹅」卖相要畀十个like,一出场仙气飘飘,喺热死辣辣嘅夏天见到呢个场景,实在赏心悦目(ps企鹅🐧好似喺南极)企鹅仔隔离仲有只小海豹🦭,得意到不得了,影完一轮相先舍得食!

#

不得不称赞呢度嘅厨师同点心师傅👍👍每道𩠌各有特色,叫做对得住价钱。
鼓油皇虎虾煎肠粉
流浮山三宝蒸海班球