2013-09-09 333 浏览
Quezon Pinoy专卖菲律宾食物,由骆克道搬咗过嚟石水渠街,可见小铺挨租都唔易生存,不过佢都做咗好几年,可见小店都有一定捧场客,而且售卖唔少特色糕点,贪得意一试无妨。这晚跟食友饭聚,喜获靓女食友赠予一件「蛋批」,拎起非常坠手,咁够份量,就一于当第二朝早餐,正呀!不过,见其他食友所赠嘅喺「椰子批」,似乎仲正仲特别㖞,但乜批都好,都喺老友一番心意,绝对无得比。其实,印象中,菲律宾菜都好似无乜接触过,咁今次又难得可以试番一下。个蛋批以牛油挞皮嚟做个批底及批边,算不上好重牛油味,但做得够薄身,唔会一旧粉咁;而中间吉士蛋浆嘅滑溜度,跟我哋中式蛋挞嘅有得挥,不过蛋味唔算好强,而面层亦比蛋挞烘得较为焦黄,但奇怪又唔似葡挞𠮶重焦香;甜度亦无想像中咁犀利,所以当甜品之余,当早餐亦得,整体都总算唔错,食完令人好饱肚添。谢谢食友令我有此机会品尝菲式蛋批!

蛋批
外卖自取