2021-10-17
【疯癫试食】|葡萄牙菜 🇵🇹无得去旅行 又想有旅行嘅感觉🇵🇹 于是去食啲平时无咩食过嘅菜式🤩 假日去完中环街市打卡后就开始揾有咩特别野好食 搜寻下发现中环有间葡国菜好似唔错咁😋😋 餐厅位于大馆附近 位置都算好容易就揾得到 但餐厅格局就唔算太阔落 台与台之间都几贴下🧐🧐 Sapateira🦀🦀头盘嚟左个冻蟹肉多士 蟹肉伴上少少洋葱 鲜味同份量都十足嘅蟹肉❤️ 再将蟹肉铺满上多士上 一啖一口🤩🤩Red Prawn 🦐 & Avocado 🥑 呢个Tartare大厨整到好靓呀❤️❤️红虾肉配上好多好多牛油果😋食落非常Fresh嘅感觉🥰Caldo Verde呢个睇完个名都唔会知系咩嚟🤣原来系葡文系解薯蓉汤❤️Staff亦都强烈推荐我地叫嚟试吓😋呢个系葡国菜非常有名嘅菜式 用左薯仔再加上几款香肠煮成 林小姐大赞非常好饮😋Mussels 呢个青口亦系Staff极力推介我地去🤩🤩青口上伴上洋葱 红青椒 再涂上一层甜甜嘅酱油 如果食得辣仲可以伴埋旁边嘅秘制酱汁 食落非常惹味 但我就觉得非常辣😂😂🌶Suckling Pig 🐷 去到食葡国菜又点可以少得主角呢😂😂🐷 葡式焗乳猪 乳猪烤到皮脆肉嫩 食落口仍然系卜卜
Sapateira🦀🦀
Red Prawn 🦐 & Avocado 🥑
Caldo Verde
Mussels
Suckling Pig 🐷
去到食葡国菜又点可以少得主角呢😂😂🐷 葡式焗乳猪 乳猪烤到皮脆肉嫩 食落口仍然系卜卜脆 🐷🐷肉汁亦好多肥瘦均匀 不过叫多个人嚟Share就会好啲 两个人食哂都几腻吓🤣
📍 Casa Lisboa Gastronomia Portuguesa (中环)
中环云咸街63号巴力大厦2楼