2025-01-17
放假带公公婆婆饮茶, 佢地钟意食一盅两件,所以就去石门京瑞广场嘅蒸庐啦。嗌个炖汤有花胶、虫草花、鸡、栗子、桂圆等,用料十足,炖汤完全无添加味精,味道清澈带甜,所以饮完都唔会口干,够晒营养,冬天最啱就系滋阴养肺,真系好有住家嘅味道。荷叶蒸饭用一大块荷叶蒸起,所以上枱已经有荷叶香气。两个蒸饭都配上菜粒,好清新。而其中虾子榨菜肉饼饭嘅虾子配上榨菜够晒惹味爽口,肉饼唔会散,肉味香浓;而香辣银鱼排骨饭嘅亮点系啲银鱼仔咸香突出,加上甜豉油更加香口惹味。蒸美点用大大个蒸笼,入面有9样嘢食:2件晶莹虾饺皇、2件蟹籽烧卖皇、2件鲜虾豆苗饺、2件叉烧包同马蹄糕。叉烧包面包软绵,叉烧足料,记住趁热食。马蹄糕唔会死甜,而且有唔少马蹄,食落香口唔腻。不过,我哋3个人唔太够分,所以3大皇牌要另外encore!虾饺皮薄馅靓,有两大只虾,好弹牙新鲜。大大粒嘅烧卖,虾肉弹牙,仲有香菇味,但重点系肥肉瘦肉比例啱啱好,面头舖满蟹籽,好吸引。鲜虾豆苗饺卖相好靓,豆苗鲜甜,虾肉弹牙,但略嫌皮较厚。排骨好入味,配埋芋头做底,索晒排骨同老抽豆豉味,正。腐竹包住滑鸡、鱼肚、冬菇同芋头,但就无我最钟意嘅火腿,好彩滑鸡都大大旧,所以卖相
叉烧包面包软绵,叉烧足料,记住趁热食。
马蹄糕唔会死甜,而且有唔少马蹄,食落香口唔腻。
不过,我哋3个人唔太够分,所以3大皇牌要另外encore!
虾饺皮薄馅靓,有两大只虾,好弹牙新鲜。
鲜虾豆苗饺卖相好靓,豆苗鲜甜,虾肉弹牙,但略嫌皮较厚。
排骨好入味,配埋芋头做底,索晒排骨同老抽豆豉味,正。
腐竹包住滑鸡、鱼肚、冬菇同芋头,但就无我最钟意嘅火腿,好彩滑鸡都大大旧,所以卖相份量都满足。
萝卜糕用料有冬菇、虾米、腊肠等,虽然未有大量萝卜丝,但一啲都唔死实,两边仲煎得非常香脆。