2022-10-14
其实呢间系蔡san都推介过嘅馒鱼店,属银座集团旗下嘅餐厅之一;味道可以喜好由人,但银座集团拣餐厅系有taste(佢嘅餐厅我都心心眼❤️尤其系鸡白同雕鱼汤ramen!)!未讲味道前都利申返先,餐厅嘅鳗重定价都几进取,事关厨房成个制作都系由日本鳗鱼料理界出晒名嘅大师级人物 —— 🇯🇵👨🏻🍳日本师傅江藤先生监修,直火炭烤用嘅系日本纪州备长炭!So 个人系抱住去日本食正宗鳗鱼饭嘅expectation 探店,味道质素对得住个价值又何仿一试?其实馒鱼本身属浓味鱼,无论系白烧抑或蒲烧都会散发出浓浓嘅鱼香,加上餐厅用嘅系日本鲜鳗,直接炭火烧隔住块玻璃都可以闻到厨房传出嘅香气!#白烧鳗鱼串 外脆内嫩带油香🔥,加少少盐调味就够,鲜味好鬼突出!至于 #八幡鳗卷 同 #鳗鱼厚烧玉子 卖相同味道都并重,我会话系口感一硬一软嘅组合!香脆鳗鱼包住爽脆牛蒡,口感都几新鲜!而软嫩嘅厚烧玉子又系冇得输!重点嚟! #鳗の蒲焼 !烧汁渗透入鱼肉,唔会死甜食到成口酱,鱼皮烧吸收酱汁后变得更爽脆,鲜味浓而泥味轻!定食有小钵、茶碗蒸同清汤,当中嘅鳗鱼冻好惊艳,第一之食到鳗鱼有咁嘅呈现方法,呢一part正正可以体现出江藤先生嘅创意
重点嚟! #鳗の蒲焼 !烧汁渗透入鱼肉,唔会死甜食到成口酱,鱼皮烧吸收酱汁后变得更爽脆,鲜味浓而泥味轻!定食有小钵、茶碗蒸同清汤,当中嘅鳗鱼冻好惊艳,第一之食到鳗鱼有咁嘅呈现方法,呢一part正正可以体现出江藤先生嘅创意同心思👍🏻!
外皮烧得薄脆且带油香😋只简单用盐炭烧下嘅鳗鱼更能突出本身鱼肉嘅鲜味👍🏻即使薄切下,厨师火候调制得相当好,烧得一啲都唔老啱啱好🫶🏻
‑ ‒ –
⋄ 白烧鳗鱼串 ¹ ¹ ⁰