今朝一早要过观塘攞货,出动劳力之前梗系要食饱啲,就去咗位于观塘工业大厦嘅番茄18。虽然位处于工厦,但一入到餐厅环境即刻唔同晒,装修都甚有特色,既光猛又坐得舒服。早餐选择都几多,而最吸引我嘅当然系佢哋嘅招牌汤底,所以我就拣咗招牌番茄叉烧汤米线配牛乳炒蛋,牛油厚多士。招牌蕃茄叉烧汤米线嘅蕃茄汤底非常浓郁,我仲见到佢除咗有蕃茄之外,仲加入咗洋葱,所以除咗有蕃茄嘅酸,仲有洋葱嘅甜味,好味又开胃。而佢嘅叉烧系属于自家制,肥瘦适中,而且烧得都几香口,如果可以再厚切啲就更加正喇!另外早餐仲配埋牛乳炒蛋牛油厚多士。牛乳炒蛋炒得好滑,颜色又够鲜艳,无论净食炒蛋、配多士,或加入汤米线食,都咁夹咁好味。特别要赞吓呢块牛油厚多士,烘得啱啱好,表面香脆,而入面松软,加上适量嘅牛油,真系冇得弹。另外加钱拣咗华田脆脆,上面仲有满满嘅阿华田粉,走甜嘅味道最适合我。另外仲拣咗两款小食,瑞士汁鸡中翼都系佢哋嘅镇店之宝之一,每只鸡翼都胀卜卜,而入面嘅鸡肉仲好嫩滑,配上咸甜适中嘅瑞士汁,真系忍唔住食完一只又一只。最后我仲拣咗麻辣双色饺子,黄皮嘅系粟米饺,而白皮嘅系白菜猪肉饺,配埋麻辣酱就够晒醒胃。
招牌番茄叉烧汤米线配牛乳炒蛋牛油厚多士
招牌蕃茄叉烧汤米线