2018-12-21 765 浏览
2018得番几个工作日,完成工作后番黎元朗揾食🥢 行到去凤琴体育馆既横街,见到日式招牌🎌面家🇯🇵山下入去试下🍜 咁啱坐咗最后两个位😋成间舖唔大,屈指一算都系12个位舖头装饰简单,但要先闹一下,好多位舖晒尘😫😓 甚至顶上面有啲蜘蛛网,再细望入面灶头都系烟薰到黄晒😨😰 音乐又系一个细节破坏位,啲歌好唔match唔系衬底背景,亦唔系日式音乐,有点MK😵🤪 而个櫈同枱高度亦唔太啱,坐得有啲唔舒服😕讲番嘢食系高汁既🤭 餐牌好简单,主力叉烧拉面🐖,配啲小食,够胆系香港只做一飞主力,一系你傻,一系你信心满到维港都唔够装😎😎 拣咗拉面DX, 要塩汤底加硬身面🤭 眼见师傅用心拿火枪烧个叉烧,再配番埋汤面上枱,加番分🧐🧐 先照下个汤底,奶白色汤加层薄油系面,饮落口唔抢,系我哋原盅老火汤轻轻加盐既材质,发挥到北海道靓盐既香💖💖 粗曲面用佢强壮臂弯抱起汤底,食完面干咗塘系常识😄😄到佢个叉烧🐷 薄薄两片半,见到佢微焦既表面靓到画咁🤩 夹起佢厚度系0. 01公分,我亦快速将佢同我条脷同佢之间既距离,少过0. 01公分😄 到底只猪系点生长可以令到完美地一层肉搭一层脂肪再塔番一层肉😛😛 当我同叉烧变成负距离后,我明白

到佢个叉烧🐷 薄薄两片半,见到佢微焦既表面靓到画咁🤩 夹起佢厚度系0. 01公分,我亦快速将佢同我条脷同佢之间既距离,少过0. 01公分😄 到底只猪系点生长可以令到完美地一层肉搭一层脂肪再塔番一层肉😛😛 当我同叉烧变成负距离后,我明白到佢既薄衣裳系要表达出层次同肉质😮😮,精彩既演绎,我明白点解只卖叉烧🐷

拉面DX

叉烧

留意小店人手得两个,系会埋单先上嘢食 (价钱合理)😄 叉烧虽好,都要卫生扶持,希望店家注意番卫家,勤啲清洁唔好辜负咗个靓叉同汤面😋😄
2018-12-21
拉面DX