2019-09-22 1077 浏览
良心小店麵家山下(元朗店)就結業喇😭緊係要趕尾班車喺朝聖啦!(題外話:排隊期間聞到隔離間小店嘅雞脾好香,下次一定要試下~)拉麵DX $80拉麵DX揀咗掛湯嘅幼麵同香濃嘅黑蒜湯底,配上筍絲、香蔥,兩隻糖心蛋,同四片焦香嘅火炙薄切叉燒,大滿足!拉麵 $60拉麵揀咗彈牙嘅粗麵同濃厚嘅味噌湯底,雖然得兩片叉燒唔多夠喉,但如果係細食嘅女仔,份量就啱啱好喇~章魚燒 $28可惜我係大食嘅女仔,留肚係為咗食章魚燒~~章魚燒外脆內軟,多醬多木魚多紫菜,仲有7粒咁多,一個字,正!Bikkle $22睇落似益力多,飲落就似可爾必思,不錯~

拉麵DX $80

拉麵 $60

章魚燒 $28

Bikkle $22

睇落似益力多,飲落就似可爾必思,不錯~
2019-09-02 679 浏览
元朗一帶不嬲都唔少野食但作為對面海嘅朋友 真係太少機會入黎接觸今日就黎左 呢間民間推薦嘅日式拉麵小店試下😋支持良心小店💪一去到已經有人排緊隊 店內位置唔算好多 但都唔駛等太耐拉麵黎講 呢個價錢都幾公道~因為食開重口味 所以揀左佢推薦嘅 味噌揀呢隻味嘅話 要預左湯底會咸D濃味D揀左粗麵 食落口感好D雖然價錢唔貴 但料方面都好多 肉有4大片真係良心價整體個湯底夠濃味好食 麵質彈牙 價錢合理 日式拉麵黎講性價比都幾高😻另外 仲加左個章魚丸,岩岩炸起個皮好脆,入面章魚肉粒都大粒。其他配料都好多唔會慳住,都好值得推薦但由於個拉麵食得太飽喇😹只好比同行友人食多兩粒 最後仲加左杯乳酸飲品 正常乳酸味 我諗加果味應該更好飲 但呢杯都只係加$10整體呢間小店雖小,但絕對係良心價良心材料推薦!!
元朗一帶不嬲都唔少野食
但作為對面海嘅朋友 真係太少機會入黎接觸
今日就黎左 呢間民間推薦嘅日式拉麵小店試下😋
支持良心小店💪
一去到已經有人排緊隊 店內位置唔算好多 但都唔駛等太耐

拉麵黎講 呢個價錢都幾公道~
因為食開重口味 所以揀左佢推薦嘅 味噌
揀呢隻味嘅話 要預左湯底會咸D濃味D

揀左粗麵 食落口感好D
雖然價錢唔貴 但料方面都好多 肉有4大片真係良心價

另外 仲加左個章魚丸,岩岩炸起個皮好脆,
入面章魚肉粒都大粒。其他配料都好多唔會慳住,都好值得推薦

但由於個拉麵食得太飽喇😹只好比同行友人食多兩粒

整體呢間小店雖小,但絕對係良心價良心材料
推薦!!
2019-07-27
  • 章魚燒
2019-04-13 807 浏览
男人黎講,應該都會幾鍾意呢度既DX拉麵,因為有兩隻蛋,又唔貴,平時夜晚一支公唔知食乜既時候,就會行過黎自己食碗拉麵。呢度有吧枱有餐枱,舖頭細細,主事廚房既係男人,今次樓面多左個細心既小妹妹。今次帶埋個frd黎食,一人一碗DX,真係男人的浪漫。我覺得呢度抵食過商場入面間拉麵舖,除咗一塊塊啲叉燒,仲有啲肉碎,荀又有唔少,湯底算ok,麵又可以揀粗幼,今次碗麵多左紫菜碎,之前好似無?唔知有冇記錯呢。中下價拉麵黎講,呢間都算唔錯啦,重點係位置係巷仔,通常都唔使點等位。
男人黎講,應該都會幾鍾意呢度既DX拉麵,
因為有兩隻蛋,又唔貴,
平時夜晚一支公唔知食乜既時候,
就會行過黎自己食碗拉麵。
呢度有吧枱有餐枱,
舖頭細細,
主事廚房既係男人,
今次樓面多左個細心既小妹妹。

今次帶埋個frd黎食,
一人一碗DX,
真係男人的浪漫。
我覺得呢度抵食過商場入面間拉麵舖,
除咗一塊塊啲叉燒,仲有啲肉碎,
荀又有唔少,
湯底算ok,麵又可以揀粗幼,
今次碗麵多左紫菜碎,
之前好似無?
唔知有冇記錯呢。
中下價拉麵黎講,
呢間都算唔錯啦,
重點係位置係巷仔,
通常都唔使點等位。
2019-04-12 464 浏览
是日稍涼又可以食返 d 熱野😆 係寶屋企附近見到呢間拉麵店就去試下~寶要左辣拉麵,以我地算食得辣既標準佢係三哥五小辣程度😂 叉燒佢係燒過既,肥瘦比例唔錯~ 豬骨湯底佢有鹽/麵豉同醬油揀,我要左鹽同多菜,個湯好醇厚沉實,唔知點解有種家的感覺🏠 我飲哂成碗🙈 不過寶就覺得淡左 d。蛋係一隻好出色既有味🥚🤤 要左煎餃子🥟,偏薄,似蒸多過煎,同麻油味比較重左 d,但都ok 既~大阪燒串好好食❤️ 就係將大阪燒縮細左,我平時會覺得食哂成個好漏,呢個串燒 size 岩岩好👍🏻

寶要左辣拉麵,以我地算食得辣既標準佢係三哥五小辣程度😂

叉燒佢係燒過既,肥瘦比例唔錯~

蛋係一隻好出色既有味🥚🤤

大阪燒串好好食❤️

• 大阪燒串
2019-03-26 351 浏览
山下麵家認識呢間拉麵店係因為幾年前係facebook,睇到條片介紹呢間店既老闆點樣係日本留學定做野,點樣聚左個日本人老婆,又點樣開始左做拉麵。由於我自己十分喜歡有夢想既創業人,亦十分喜歡呢間拉麵店背後既故事,所以『山下麵家』呢四個字,一直係我腦海中揮之不去。近幾個月,新搬左入泥元朗,知道佢有間分店係鳳琴街體育館附近,所以就去試下啦。今次我係叫佢既外賣。佢鋪頭位唔多,目測應該坐到10至12人左右。我叫左一份鹽味湯底叉燒拉麵加雞蛋,盛惠$87蚊。坐低等左5分鐘左右就搞掂。佢將湯同麵分開裝,都幾細心。我大概10分鐘後翻到屋企,啲湯都仲熱。我率先試一啖湯,味道好唔錯,加埋蒽花飲仲正。跟住啲叉燒肉都好味,有啲肥肉但食落又唔覺好油,麵既質感都不俗。最後,我係食到湯都飲晒!下次要試下醬油味先!
山下麵家

坐低等左5分鐘左右就搞掂。
下次要試下醬油味先!
2019-03-25
5 分钟 (外卖自取)
2019-03-09 253 浏览
話說有一日既夜晚 起朋友強烈介紹之下就隨佢去左依間 元朗拉麵店食拉麵 叫左碗DX叉燒拉麵 真心食左覺得好正 尤其果幾塊叉燒 有炙燒味 口感超Rich 因為之前我都試過出邊好多拉麵店 但果舊叉燒都系好鬼hea 姐系食左就系個食左舊野甘 但呢一間吾同 我食到實實在在既叉燒 同埋湯底我叫左辛 我朋友個鹽味仲正 但重口味既你可以考慮味噌湯底 本人比較愛淡味 就算數啦 下次痴其他朋友d湯底試哈哈 會繼續支持佢地 即叫即整好味元朗拉麵店 下次試埋佢個章魚燒 聽講到出名
下次試埋佢個章魚燒 聽講到出名
  • 拉麵DX
2019-02-28 158 浏览
湯尚可,麵唔得,肉甘到唔知食左乜雞肉湯用料十足,最少煲左8個鐘,麵唔自邊永黎亦相信唔係師承大師父,唔多識煮麵又唔多識搵麵肉係唔多似識煮日本叉燒,我知女老闆係日本人但唔代表佢煮日本野好食
湯尚可,麵唔得,肉甘到唔知食左乜
2019-02-27
2019-01-10 292 浏览
一個人的晚餐係鳳琴街體育館旁邊一條唔起眼嘅巷仔入面,成日行過都想試下,由於佢店舖有點小, 只容納十二個坐位, 今次行過見到唔係太多人,終於去咗試下, 叫咗辛辣叉燒拉麵( 幼麵 )$70 , 由於我唔鍾意食蔥 , 所以店員改用紫菜粉代替蔥嘅效果 ( 呢個要值得一讚 ) ,先講叉燒,我覺得叉燒有d薄身, 食落冇乜口感, 唔算太特別, 幼麵嘅麵質都ok, 辛辣湯底唔算太濃味, 食哂飲埋半碗湯,都冇咩口渴嘅感覺, 整體上我覺得辛辣味係最好食嘅, 只係分量真點少。😂
一個人的晚餐
2018-12-22 253 浏览
呢碗80蚊既拉麵居然有2隻蛋是喜出望外,不過朝早已經食左2隻流心蛋,即是今日食左成4隻蛋咁多!連蛋白都有少許流心效果,但不夠味付!麵同湯底不突出,最突出係個叉燒,咸到一個點連咸蟲都招架不住!章魚燒做唔到個粉漿軟糯效果,實的的的!但內裡的章魚就很大粒囉!
2018-12-21 765 浏览
2018得番幾個工作日,完成工作後番黎元朗搵食🥢 行到去鳳琴體育館既橫街,見到日式招牌🎌麵家🇯🇵山下入去試下🍜 咁啱坐咗最後兩個位😋成間舖唔大,屈指一算都係12個位舖頭裝飾簡單,但要先鬧一下,好多位舖晒塵😫😓 甚至頂上面有啲蜘蛛網,再細望入面灶頭都係煙薰到黃晒😨😰 音樂又係一個細節破壞位,啲歌好唔match唔係襯底背景,亦唔係日式音樂,有點MK😵🤪 而個櫈同枱高度亦唔太啱,坐得有啲唔舒服😕講番嘢食係高汁既🤭 餐牌好簡單,主力叉燒拉麵🐖,配啲小食,夠膽係香港只做一飛主力,一係你傻,一係你信心滿到維港都唔夠裝😎😎 揀咗拉麵DX, 要塩湯底加硬身麵🤭 眼見師傅用心拿火槍燒個叉燒,再配番埋湯麵上枱,加番分🧐🧐 先照下個湯底,奶白色湯加層薄油係面,飲落口唔搶,係我哋原盅老火湯輕輕加鹽既材質,發揮到北海道靚鹽既香💖💖 粗曲麵用佢強壯臂彎抱起湯底,食完麵乾咗塘係常識😄😄到佢個叉燒🐷 薄薄兩片半,見到佢微焦既表面靚到畫咁🤩 夾起佢厚度係0. 01公分,我亦快速將佢同我條脷同佢之間既距離,少過0. 01公分😄 到底隻豬係點生長可以令到完美地一層肉搭一層脂肪再塔番一層肉😛😛 當我同叉燒變成負距離後,我明白

到佢個叉燒🐷 薄薄兩片半,見到佢微焦既表面靚到畫咁🤩 夾起佢厚度係0. 01公分,我亦快速將佢同我條脷同佢之間既距離,少過0. 01公分😄 到底隻豬係點生長可以令到完美地一層肉搭一層脂肪再塔番一層肉😛😛 當我同叉燒變成負距離後,我明白到佢既薄衣裳係要表達出層次同肉質😮😮,精彩既演繹,我明白點解只賣叉燒🐷

拉麵DX

叉燒

留意小店人手得兩個,係會埋單先上嘢食 (價錢合理)😄 叉燒雖好,都要衛生扶持,希望店家注意番衛家,勤啲清潔唔好辜負咗個靚叉同湯麵😋😄
2018-12-21
拉麵DX
2018-12-17 161 浏览
到朋友去元朗食晚餐,星期日晚的元朗,好多餐廳都要排好耐隊朋友介紹一間之前食過的拉麵,位於小巷,坐位不多,幸好不用排隊拉麵DX,$80,揀左黑蒜湯底,粗曲麵,好彈牙估唔到係有兩隻全蛋,叉燒係長形薄片,好入味,入口即溶湯底濃郁,個人認為略為比較咸...朋友都係一樣,揀左拉麵DX,但係醫油湯底,都係粗曲麵另外,點左章魚燒,$28 有大量的紫菜同木魚碎,一啖一口,雖然唔太覺有章魚粒,但以呢個價錢,唔好咁高要求
到朋友去元朗食晚餐,星期日晚的元朗,好多餐廳都要排好耐隊
拉麵DX,$80,揀左黑蒜湯底,粗曲麵,好彈牙

估唔到係有兩隻全蛋,叉燒係長形薄片,好入味,入口即溶
湯底濃郁,個人認為略為比較咸...

朋友都係一樣,揀左拉麵DX,但係醫油湯底,都係粗曲麵

另外,點左章魚燒,$28
2018-12-16
2018-10-17 448 浏览
#double_元朗.【巷仔拉麵】呢間鋪頭喺元朗 一條唔起眼嘅巷仔入面唔行入去真係唔知道會有拉麵店 😯同 #🍋👧🏻 熟嘅朋友都會知道 👧🏻唔鍾意食飯 所以今日就分享拉麵啦😆.兩個拉麵嘅蔥荀分量超多 🤭叉燒太薄🐖很碎👎🏻麵平時吃的拉麵較幼🍜流心蛋不錯🥚紫菜一上枱已經林晒🙅🏻‍♀️.拉麵DX($80)有兩隻蛋 黑蒜油湯底 比較油膩 😣⭐️評分:6/10.叉燒拉麵($70)主角是叉燒 沒有蛋醬油味跟想像中比較大出入 吃下去感覺像普通豬骨湯🤔⭐️評分:6/10--------
#double_元朗
【巷仔拉麵】

呢間鋪頭喺元朗 一條唔起眼嘅巷仔入面
唔行入去真係唔知道會有拉麵店 😯
拉麵DX($80)

有兩隻蛋 黑蒜油湯底 比較油膩 😣
⭐️評分:6/10
叉燒拉麵($70)

主角是叉燒 沒有蛋
醬油味跟想像中比較大出入 吃下去感覺像普通豬骨湯🤔
⭐️評分:6/10
--------
2018-09-14 375 浏览
元朗-山下: DX拉麵hk$80DX拉麵就是多量豚肉和2隻溫泉蛋😍份量好足。麵身可以選粗曲或幼麵,我偏愛粗曲的咬口。湯底亦有多款可選,今次點了黑蒜味!水準唔錯,性價比幾高,今次的溫泉蛋好嫩好滑,睇到都垂涎三尺🤤,豚肉薄切所以脂肪的部分幾乎入口即溶!最好食係筍,好甜又軟!小店樓面頗少,坐得未算舒適,還有要注意它的關門時間!中間會落場的。另外點了章魚小丸子,個皮好脆好正!粉漿有點多,比較像在大阪吃到的那種!🈵🈵 🈵 🈵 ⏺應該會encoreIG: nee.eat.play
元朗-山下: DX拉麵hk$80

🈵🈵 🈵 🈵 ⏺應該會encore
IG: nee.eat.play
2018-07-24 527 浏览
其實真係唔明白點解有甘多好評如果作為日式拉麵店 佢完全唔係睇返間店嘅背景 係一位由日本嫁到香港的女子同香港老公開嘅店我只可以話呢間既不是日式家庭料理就品 更絕不會是日式拉麵 似係港式麵店唔係整左日式叉燒同溏心蛋 就可以叫自己做拉麵店拉麵店除左麵質 最最最重要係湯底真係識食拉麵嘅人就會知道最好嘅湯底係純厚而不膩講返呢間店 湯底係我覺得普通滾出黎嘅湯底 甚至我唔知係要咩滾出黎 清而咸是日試左拉麵XD同叉燒拉麵XD揀左辛湯底 最後結果出黎係似港版辣椒油湯底叉燒拉麵揀左黑蒜 真心唔知自己飲緊乜湯底兩碗都揀左曲麵 完全唔彈牙 麵質死實如果要$70-$80食一碗港式拉麵 絕對唔值
其實真係唔明白點解有甘多好評
叉燒拉麵揀左黑蒜 真心唔知自己飲緊乜湯底
兩碗都揀左曲麵 完全唔彈牙 麵質死實
如果要$70-$80食一碗港式拉麵 絕對唔值
2018-07-23
香港愈開愈多拉麵店,日本過江龍而家通街都係,今次走遠少少去到元朗食,今次真係行完又轉,轉完又行,終於搵到呢條有拉麵食既巷仔,仲要唔駛排隊就有得食。日本小店既風格,放左好多日本既酒樽廣告飾品,有得坐BAR台,不過就遮住左望唔到師傳即席煮拉麵既過程,如果有幾個人都可以選擇坐普通台。《拉麵DX》($80)配上中叉燒,全部叉燒都係火燒油脂充足,有三四塊都係做到超薄身,麵用上左曲麵,較易掛湯。揀左黑蒜味湯底唔太濃但係清淡啲無味精,飲落唔會覺得一口係咸味,雞蛋太流心到蛋白都仲流緊。加左個《大坂燒串》($28),一黎有兩大條,食落其實就係大坂燒既質感,都係粉加上菜同肉既棒,不過特別少少串上,落左好多醬料好香。店名:麵家山下地址:元朗鳳翔路17-31號鴻運中心15及19號地舖即刻入去Like & Share埋我地既其他頻道喇Facebook:  KJFOODLIFEInstagram:  KJFOODLIFE餐牌:

店名:麵家山下
地址:元朗鳳翔路17-31號鴻運中心15及19號地舖