2017-06-22 116 浏览
今次去九龙城唔系食泰国菜,而系打边炉。呢间系一间精品火锅店,餐枱颜色以浅白木色为主,墙身就用上灰色,再上吊灯,有风格之余俾人感觉干净舒服。食物选择多,净系牛肉都有6款,菜嘅种类亦好多,差不多讲得出嘅菜都有!海鲜类嘅食物亦都占咗三份一个餐牌。值得一提嘅系佢好多特色食品,例如: 黑松露翠玉瓜饺、海鲜蛋角等,喺一般酒楼或者火锅店系揾唔到嘅。我哋叫咗: 冬瓜瑶柱汤底、手切肉眼边肥牛(例牌)、澳洲带子、黑松露翠玉瓜饺、三秒腐皮、唐生菜同埋鱼蓉面,仲有竹蔗芧根水。汤底先上,打开见到一片片有造型嘅冬瓜,见得到系花过心思去处理食材,瑶柱虽然细粒,但系数量多到锚极都有!呷一啖汤,清清地,正好中和一阵食咁多肉类嘅肥腻。先嚟个三秒腐皮,待应摆上嚟嘅时候已经有香味飘过,我只手唔觉意掂到腐皮嘅时候发现原来仲系热嘅,证明系即叫即炸,外型同口感都保持喺最佳状态!带子上枱时我数过,有8粒!而且粒粒直径大过个5蚊银,肉厚,甚至开边后,厚度都有翻咁上下。就算系急冻带子都好,解冻时间过长都系会腥,但佢呢只带子完子无腥味,虽然不及新鲜带子,但都有淡淡鲜味。手切肥牛比机切好,因为有一定嘅厚度先有口感𡁻头,牛肉切到起双飞,唔会失

唐生菜同埋鱼蓉面,仲有竹蔗芧根水。
冬瓜瑶柱汤

三秒腐皮

带子

手切肥牛比机切好,因为有一定嘅厚度先有口感𡁻头,牛肉切到起双飞,唔会失踪于汤底𥚃。
手切肉眼边肥牛

我哋仲叫咗火锅店嘅特色饺,黑松露翠玉瓜饺。饺子熟咗之后,外皮呈半透明,饺皮薄嘅程度可想而知。咬落去馅料结实,黑松露嘅香味随即一涌而上,估唔到黑松露同中式水饺系可以咁和谐地配合。
黑松露翠玉瓜饺

鱼蓉面,原本以为系白色鱼面,吱出嚟先发现原来系鲮鱼肉,鲜味 Level UP!
鱼蓉面

最后想讲嘅系竹蔗芧根水,清清地唔会死甜,真系觉得饮完好清凉。
竹蔗茅根水

估唔到打边炉可以惊喜处处,一定会再去!

2017-06-21
冬瓜瑶柱汤