2015-12-23
依家食蚝喺好普遍嘅一件事,但要食到高质素,又抵嘅地方就未必多。之前都去过好几间餐厅,都有生蚝供应,而且款式多,水准高,的确令人回味。今晚嚟到The Oyster House,睇名你就知目的何在,同朋友一于亳不留情尽尝美味新鲜生蚝 。铺内地方唔细,并且采用可开放式折门,可惜,枱与枱之间实在排得太密集 。犹幸,环境在灯光及一室木系嘅枱櫈下,仍让人感到有气氛 ,再者,嚟嘅都喺斯文客,懂得放低音量,免骚扰他人。是晚生蚝就肯定喺其中一位主角,再翻一翻餐牌,生蚝、海鲜以外,仲有好多菜式,以意大利菜式为主,包括:沙律、前菜及小食、自大家制意大利面、薄饼、厨师精选菜式、多款主菜、甜品……等等 ,所以,就算唔食蚝都唔使担心无嘢拣 。此外,喜欢食海鲜,又想多元化,更想优惠抵食,以下依个海鲜拼盘(生蚝、海胆、带子、鲍鱼及熟虾各两件,只卖$99)真喺平靓正,抵到晕 ,「求其」抽其中两样都唔止$99啦。点解我无试,只限星期一、二啰!唉 !好在优惠岂止一个,只要每个客人计,惠顾两杯餐酒,任何生蚝都有六折优惠,计计数,食得生蚝少就唔划算,食得多就有数围,再者,生蚝款式又多 ! 意大利香草包
点好餐后,徐徐送上就喺意大利香草包,枱上已有黑醋及橄榄油供客人使用。微暖嘅香草包轻盈清香,让胃口为餐前作个轻松准备。 白酒 $65
红肉配红酒,白肉配白酒,小弟嘅饮酒理论就喺咁肤浅,皆因平常都唔多饮,只喺高兴场个呷几啖。嚟自澳洲嘅白餐酒(名字忘记咗),清澈晶莹,入口带点果酸香,酒精度唔太高,都颇易入口,啱晒我㖞!再者,配合稍后享用嘅海鲜,感觉的确唔错! 生蚝拼盘
虽然有十多款生蚝,但未必样样都有齐,况且,对蚝嘅认识小弟都喺属于有限公司,所以,对店长讲咗唔同地方嘅生蚝想试吓,唔同味道、口感嘅又想试,价钱最好平贵都有啲啦,最后,店长就推介咗以下款式。最欣赏佢哋开蚝俐落,既无碎壳,又细心去埋带子位方便食用,一撩,一啖,搞掂 !
美国品种,4只中体积最小巧嘅一款,海水味唔强,口感带少少绵柔,但蚝味唔失礼,颇适合初食蚝或唔钟意太重味嘅客人。个人喜好,只唧少少柠汁提鲜,甚至鸡尾酱都唔好落。 Rollex $42
南非品种,较Willapa大只少少,海水味突出啲,又唔会太咸,味道较甜,口感非常绵滑,喺我哋今晚较喜欢嘅品种。 Spanish Rock $49
西班牙品种,举足轻重嘅份量,喺是晚最有睇头嘅品种,绝对满足大大啖嘅欲望。海水味好强劲,证明佢哋唔会揾大量清水去冲洗啲蚝,保持蚝身嘅海水原味,之但喺依一款有点过咸嘅感觉,所以,多唧啲柠汁喺明智之举,口感爽脆跟前两者好唔同。 La Boite a Bijoux $54
法国品种,几款中以依款法国蚝嘅蚝味最浓,海水嘅咸味仅次于只西班牙蚝,入口同样爽脆而余韵长。 几款蚝的确各有特色,让人有唔同嘅体验!既然毫不留情海鲜之夜,就当然要继续品尝海鲜菜式,但估唔到之后试嘅 厨师特色海鲜菜式都咁有惊喜。
翡翠螺 $108
餐牌写住用上法国货色,敢写得咁明确自然有信心啲,一客有8粒,最钟意喺佢起晒壳,去埋肠,唔使自己搞,一拮就食得,摆一粒壳做装饰,朋友话增加佢嘅意识形态㖞,哈哈!翡翠螺弹牙有咬口, 伴上自家调制嘅辣酱,沾少少,令鲜味更突出,伴碟嘅青瓜条亦好爽脆。
生蚝新鲜好食,熟蚝做得又如何?珍珠蚝以巴马火腿卷、青瓜片叠住卷起,内里更加埋紫洋葱、甘笋条、九芽菜,口感非常丰富,味道咸香有层次,蚝味亦相对浓郁,精采嘅前菜。
牛油果烟三文鱼沙律 $108
个沙律其实好简单,就喺牛油果、烟三文鱼、紫洋葱、菠菜嘅组合,淋上自家醋汁,酸香醒胃,唔算有咩惊喜,胜在用料唔错,够平稳。
主菜我哋只拣一客肉眼扒就够晒,因为一客有成300g,仲有伴菜份量都唔嘢少,啲薯蓉软滑又添加咗少少香草香味,烤什菜亦唔错;件肉眼又如何呢?卖相充满炭烧坑纹,带焦香,好吸引,切开睇落好似过咗五成熟,不过,入口又确喺不俗,肉质软腍富肉香,咬落又够肉汁 。
见好多人都推介依一道甜品,加上香蕉及拖肥两样「飞弗」食材,又点会错过呢!以消化饼底做批底,欣赏佢做得够薄,铺上拖肥酱之后,放上香蕉,再填满焦糖忌廉,垂直轧一小件放入口,浓香滋味。虽然用上拖肥,亦无预期中过甜嘅情况,甜度可以话恰到好处 。