2019-03-11 372 浏览
早前朋友食過一間以蛇作菜式嘅餐廳,當中朋友食完覺得相當抵食而且水準亦很高,所以今次同成班朋友就試埋佢嘅蛇宴。今次呢個蛇宴真係相當抵食,每席奉送汽水、啤酒、蛇膽汁酒,而佢個蛇汁飲完身個身暖哂相當足料。太史五蛇羹一向都相當鍾意食蛇羹,而今次呢個蛇羹真係超足料,有好多蛇肉,加入檸檬葉和香脆的炸物,簡直是絕配。炒蛇片和鴕鳥肉鴕鳥肉相當軟淋,蛇片則淡淡肉,不錯。金龍獻珠(炸蛇丸)蛇丸肉質彈牙和非常香口,加埋沙律醬一齊食好幸福呀。椒鹽蛇碌推介菜式,蛇碌炸到金黃色,香脆好味。而且佢嘅蛇肉亦唔會好乾,送酒一流。秘製炆蛇腩個底味味道調得剛好,個人對於佢個蛇腩都好有興趣,質感淋淋地帶爽口。而佢嘅蓮藕都很好吃非常入味。古法白切雞食得出係新鮮雞,雞肉非常淋滑,每一啖都好有雞味,真係酒樓都難食到呢個質素了。蛇汁時蔬見到雖然是普通的生菜,但原來表面仲加了蛇汁,真係別有一番風味。生炒糯米飯食埋呢個糯米飯真係好滿足,最重要佢飯粒分明,食完好溫暖。整體佢個價錢同食物質素來計真係超級抵,佢呢個蛇宴其實仲有好幾個菜式的,所以呢間蛇館真係值得去食。
早前朋友食過一間以蛇作菜式嘅餐廳,

太史五蛇羹

炒蛇片和鴕鳥肉
鴕鳥肉相當軟淋,蛇片則淡淡肉,不錯。

金龍獻珠(炸蛇丸)
蛇丸肉質彈牙和非常香口,加埋沙律醬一齊食好幸福呀。

椒鹽蛇碌
推介菜式,蛇碌炸到金黃色,香脆好味。
而且佢嘅蛇肉亦唔會好乾,送酒一流。

秘製炆蛇腩
而佢嘅蓮藕都很好吃非常入味。

古法白切雞
食得出係新鮮雞,雞肉非常淋滑,
每一啖都好有雞味,真係酒樓都難食到呢個質素了。

蛇汁時蔬

生炒糯米飯
食埋呢個糯米飯真係好滿足,最重要佢飯粒分明,食完好溫暖。