2024-02-12 395 浏览
之前天氣凍,突然想懷舊下。。。老店真係老店,勁足料👍🏼牆上面嘅手寫menu咩都有:鱷魚尾湯、燉山瑞湯、龍鳳煲仔飯勁足料蛇羹土茯苓蛇龜湯薑蔥灼蛇皮 (真係一試難忘,once in a lifetime)
之前天氣凍,突然想懷舊下。。。
老店真係老店,勁足料👍🏼

牆上面嘅手寫menu咩都有:鱷魚尾湯、燉山瑞湯、龍鳳煲仔飯

勁足料蛇羹
土茯苓蛇龜湯
(前)蛇羹(後)蛇龜湯

姜蔥灼蛇皮

(前)蛇羹(後)蛇龜湯
  • 椒鹽蛇碌
  • 蛇龜湯
2023-02-12 3054 浏览
本想年初三買來試試, 但只買到閉門羹, 最後只好擇日重賽.剛在電腦商場買了兩只64G的USB手指. 買的時候, 只顧看款, 看不見原來買了一只USB2.0... 怪不得被駡全世界都買不到64GB...叫了一個糯米飯2個大蛇羹. 糯米飯很香很好味. 相反, 蛇羹很清很淡... 甚麼味道也感覺不到. 從未吃過那麼淡的蛇羹...肉質很多, 只是有超細微"韌" (別家很多時都會"黐牙") 料有點碎的感覺, 不是很大條.
本想年初三買來試試, 但只買到閉門羹, 最後只好擇日重賽.

等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2022-12-14 3048 浏览
第一次食蛇宴覺得幾值得食,全部睇得出係用心制作,幾時話中菜真心難自己可以整到🤣,出去食最輕鬆選擇🙂淮杞烏雞八對蛤蚧燉湯好清唔油膩生扣野生大山端 食落似燉排骨咁秘制炆蛇腩有點似灣咗鰻魚咁生炒蛇崧生菜包蛇崧 感覺似炒豬肉龍飛鳳舞 (炒蛇片鴕鳥肉)肉質有點煙韌,有時候有啲爽口嘅感覺金龍獻珠 (炸蛇丸)感覺都係似炸肉丸太史五蛇羹 (每人兩碗)食到有時有啲蛇蘇味肉,有時又覺得似雞肉蛇膽酒一斤中式嘅酒聞落都係似跌打酒咁樣,倒出嚟係綠色酒,飲落似跌打感覺,大概浸咗4年,洒精含量約20-30%無圖: 古法白切雞:好一般,唔知係咪因為隻雞冇乜肉蛇汁時蔬:冇咩特別滋味生炒糯米飯:普通正常味汽水三升啤酒兩樽12人一圍 HKD$4,560
第一次食蛇宴

有點似灣咗鰻魚咁

生炒蛇崧
生菜包蛇崧
感覺似炒豬肉

龍飛鳳舞 (炒蛇片鴕鳥肉)
肉質有點煙韌,有時候有啲爽口嘅感覺

金龍獻珠 (炸蛇丸)
感覺都係似炸肉丸

太史五蛇羹 (每人兩碗)
食到有時有啲蛇蘇味肉,有時又覺得似雞肉

蛇膽酒一斤

無圖:
古法白切雞:好一般,唔知係咪因為隻雞冇乜肉
蛇汁時蔬:冇咩特別
滋味生炒糯米飯:普通正常味
汽水三升
啤酒兩樽

12人一圍 HKD$4,560
  • 太史五蛇羹
2022-12-13 1937 浏览
去開深水埗行街唔知食乜好,經過🐍“蛇王協”試下都好喎!🐍大蛇羹$85Woo大碗得嚟又足料,蛇羹以蛇肉絲主要材料的羹,配有🐔雞肉、🐷豬肉、🐍蛇骨、木雲絲、薑絲。食完能行氣活血,暖身。🐍食蛇羹點可以少得蛋薄脆、🍋檸檬葉、白胡椒粉、芝麻油、浙江醋等。能提升味道😋,🐍蛇肉更大大嚿🤤。👍舖頭內亦有多種用蛇做的食物
去開深水埗行街唔知食乜好,經過🐍“蛇王協”試下都好喎!
🐍大蛇羹$85
👍舖頭內亦有多種用蛇做的食物

2022-12-11
2022-12-10 1690 浏览
見到食評話好正,專程去深水埗試下蛇𡙡,有離座食客離開後也沒有抹枱,感覺不很衛生。蛇𡙡材料一般,蛇肉是鬆散的,有木耳作配,味道可說十分清淡無味,坊間不少比它出色的。 枱上有提供檸檬葉和薄脆,可惜薄脆有些淋,不脆的,而且似乎有段時間沒添加新的,蛇湯亦是淡而無味,無乜特別,糯米飯細細碗,有碎臘腸,蝦米等,味道不錯,總結來說,不要隨便相信視頻推介,各項因素,又或者佢哋果碗真係會特別好食,信自己才是真的。
2022-11-21 2127 浏览
天氣開始涼,正所謂秋補冬藏,係時候食蛇羮打好個底迎接冬天來臨。同朋友傾開話好耐無食過蛇宴,以前好多時去的工會食但而家好少見,有人提議不如去蛇舖食,諗住貨真價實好過去酒樓食味精,本身打算去中環蛇王芬但朋友話深水埗都有幾間老店,而且佢地有椒盬蛇碌食,最後就決定去蛇王協,始終有的名氣。當去訂嘅時候原來蛇舖冇位要轉去附近酒樓,但唔知邊到,既然都去到是旦啦,到食個日中午都冇人回覆就打去問,結果派去石硤尾-酒樓。去到發現環境都唔錯,-定比蛇鋪濶落,當晚有成10張枱而酒樓亦分咗二樓食蛇宴,心諗塞翁失馬焉知非福。上第一度蛇羮,真係正,每人分兩碗半,個個食得好開心,然後炸蛇丸,感覺都唔錯,但只係暖暖地,唔知係咪炸完再送過嚟,都有七拾分,然後係大家好期待嘅蛇碌,又唔熱,唔香,唔脆,大家心知不妙,之後蛇腩,炒蛇片都麻麻,或者雪藏貨,失望。雞一般,薑㯴只有薑沒有蔥,失敗,蚊所謂山瑞,似煲湯豬肉,得個霉仔,湯可以有好重葯材味,最後上生炒糯米飯,唔似炒,只係隔水蒸再加花生蔥同幾片臘腸,豉油都忘記落。整體而言,緊緊合格但失望,或許蛇宴已不合時宜,用的雪藏材料怎會有鮮味,跟二三拾年前無得比,以為食蛇羮算。
2022-11-16 909 浏览
famous and well know 😌 's Snake 🐍 queen 👸 their snake soup has been report by lots of international TV programs. I like her #五花蛇羹 ( #snakesoup ) hope can try their #椒鹽蛇碌about #五花蛇羹 ( #snakesoup ), you can lemon 🍋 leaves and crispy cracker to bring up some favorite. Some restaurants use white daisy flower as well.I also share the old newspaper which she caught a big snake and reported by local newspaper.#snakequeen #蛇女🐍👸 🐍👸 🐍 👸🐍 蛇王協深水埗鴨寮街170號

#snakequeen #蛇女
🐍👸 🐍👸 🐍 👸🐍

蛇王協
深水埗鴨寮街170號
2022-11-07
下午茶
  • 細蛇羹
  • 大蛇羹
___________🏖餐廳環境🏖___________ 近日秋風漸起,在街上走走都感到寒意,剛好經過蛇王協,看到顧客在吃暖呼呼的蛇羹,口水就不自覺湧出來了。 內裏環境非常有懷舊風味,牆上貼滿不少名人的合照,林林總總的蛇製品🐍,當然有一個又一個的木櫃,寫著“內有毒蛇”😖實在令人想一探究竟。- _____________🍽食物🍽_____________🐍蛇羹(大) $88推介指數 ■■■■■是次光顧外賣自取蛇羹,內裏非常足料:木耳、冬菇、雞肉......主角當然是蛇肉,大大嚿, 絕對不馬虎。另外,蛇羹當然要配檸檬草和薄脆, 今次姐姐好好還給我多了一包薄脆💓,暫時是我吃過的蛇羹裏,數一數二好吃的。-🍚糯米飯加潤腸 $22+$13推介指數 ■■■□□本來眼見糯米飯分量不多,以為不夠飽,但最後竟然差點吃不完 果然糯米還是容易滯胃的東西!這次蛇王協的糯米飯顏色較淺(但看到openrice 內其他食評的糯米飯顏色較深),而且臘味數量不算多,花生更要另外加3元。是次🌶📝加了一條潤腸,潤腸味道濃陏,口感鬆化,但內裏頗多粒粒肥膏,油膩感重,而且腸衣非常厚和韌, 完全不能咬開,所以最後只能吃裏面腸肉,把
___________🏖餐廳環境🏖___________
🐍蛇羹(大) $88
推介指數 ■■■■■

🍚糯米飯加潤腸 $22+$13
推介指數 ■■■□□
本來眼見糯米飯分量不多,以為不夠飽,但最後竟然差點吃不完
果然糯米還是容易滯胃的東西!這次蛇王協的糯米飯顏色較淺(但看到openrice 內其他食評的糯米飯顏色較深),而且臘味數量不算多,花生更要另外加3元。是次🌶📝加了一條潤腸,潤腸味道濃陏,口感鬆化,但內裏頗多粒粒肥膏,油膩感重,而且腸衣非常厚和韌, 完全不能咬開,所以最後只能吃裏面腸肉,把腸衣全部掉了。
糯米飯加潤腸

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,絕對是深水埗區內的老字號蛇店, 很推介給各位喜歡食蛇羹的朋友,而且冬天吃一碗熱辣辣的蛇羹,整個人也會暖和起來🔥 蛇羹味道用料充足,配上檸檬草和薄脆,簡直是完美配搭。如果有機會光顧堂食, 實在有興趣試試椒鹽蛇碌和其他特別小菜。
📍 蛇王協
深水埗鴨寮街170號地下
人均消費:~$75

#蛇羹 #糯米飯 #臘味 #深水埗 #老字號 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙

2022-10-17
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-03-12 1667 浏览
早排適逢天氣終於變冷,黎到十度以下,又無咩胃口,於是就去買個蛇羹同湯暖下胃。本來個胃有d唔舒服,飲完個熱湯即刻舒服曬,味道少少藥才味,感覺非常補身而且好味今次我就叫左細碗蛇羹,附送一包脆脆。味道濃郁,入面有冬菇木耳絲,蛇肉都幾大嚿,彈牙有嚼勁,份量正正常常味道唔錯,果然係老字號,會再幫襯

今次我就叫左細碗蛇羹,附送一包脆脆。

味道唔錯,果然係老字號,會再幫襯
2022-01-20 1472 浏览
天氣呢幾日又涼返d,想食碗蛇羹暖暖身,上網搵到幾間老字號,咁岩要去深水埗買賀年用品,一於試吓「蛇王協」避開繁忙時間,當日3點左右到達,見到勁多街坊都黎幫襯,等左10分鐘左右就有位坐蛇羹相當足料,有蛇肉、雞肉絲、木耳絲、冬菇絲等等,比例恰到好處,羹湯裡面嘅藥材味道也拿捏得好好,唔會太濃郁,而且唔會食落好杰,口感十足。蛇肉一啲都冇欺場,非常肥美,店員隨意舀,都有數塊係表面😂仲要係大大塊,驚死你睇唔到咁😵‍💫😵‍💫味道其他同碗仔翅分別不大,只係多左份中藥味道🤡🤡所以整體感覺都ok

細蛇羹
細蛇羹
2021-12-20 1825 浏览
近日氣溫急降,週日經過即刻去食返碗蛇羹暖暖身😋,排隊大約15分鐘左右入座,食飽走嗰陣見到條隊排到去格幾個舖位。蛇羹(細碗,$50),足料蛇肉大大舊,味道好合宜,食咗半碗個身已經暖笠笠,必食之選;糯米飯($20),落單後咁啱賣哂,要即炒所以等得耐咗啲啲,有少少濕,味道正常,值得一試;等緊糯米飯嗰陣叫咗碗蛇龜湯(大碗,$30),一飲就知有料到,味道香濃,回味無窮。<另有蛇宴提供,每席$4,080(十二位用)>因為堂食坐位不多,假日去食的時候,留意排隊時間會比較耐,建議可以外賣回家慢慢品嘗。
<另有蛇宴提供,每席$4,080(十二位用)>

蛇龜湯
糯米飯
2021-12-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
蛇龜湯
糯米飯
2021-12-12 1180 浏览
呢間位於深水埗鴨寮街170號地下,店舖叫”蛇王協”,呢間店一啲都唔難搵,深水埗地鐵站A2出口,向左手邊行前幾個舖位就會見到,一去到就知道呢間店舖有歷史,因為裝修有七、八十年代感覺,好食的店舖往往都要排隊,今次去到都要排,不過排隊時間是可以接受的,一坐抵當然必定要食蛇羹,有分大、小,大碗HKD80,細碗50,當然要配埋糯米飯及臘腸啦,糯米飯HKD20一碗,加HKD12有一條臘腸,臘腸可以選擇潤腸或普通臘腸,一碗細蛇羹+一碗臘腸糯米飯我已經好飽,好滿足,好好味。另外一提可以買佢地自家製蛇膽陳皮,止咳化痰勁有效,一包細細包,已經要HKD55,但絕對值得,老闆教我用半包焗水飲效果好好的。
2021-12-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
2021-11-28 1381 浏览
天氣終於有點凍了,想食碗蛇羹暖暖身。去深水埗逛街,在網上搜尋看看有沒有賣蛇羹的店,原來都有兩間,這店近我行的位置,所以就選了這間。買了碗蛇羹還想買生炒糯米飯,才下午兩點已賣完了,只好吃蛇羹算了。蛇羹分小碗和大碗,我買了大碗回家和家人分享,外賣蛇羹都附有薄脆和檸檬絲。回家打開碗蓋,看到滿滿一大碗蛇羹內材料豐富,蛇肉有粗有幼,湯羹入口黏稠,鹹度適中,味道佳。放上薄脆和檸檬絲同吃,又另有風味。吃飽全身也溫暖,確是冬天的好食品。

2021-11-24
外卖自取
2021-01-13 2831 浏览
凍冰冰 最好就食下蛇暖下個人 限聚令底下 連年年都可以去個蛇宴都冇埋今日趁有時間就衝入落深水埗食返個蛇暖胃 😋蛇🐍羹足料 都算多蛇絲可能落得多左胡椒粉 食落肚已經好暖胃 🧡🧡重叫左個蛇腩煲仔飯 🍲係用去左骨既飯鏟頭加蓮藕 冬菇煮成第一次 原來呢啲蛇腩超彈口 好好食不過煲仔飯應該唔係由生米煮起 🤕係煮好左再擺落去煲仔度煮下啲飯偏淋 而且冇飯焦 😔美中不足既一樣嘢呢個係 😫😫😫
[深水埗 蛇王協 🐍]

蛇羹(細)
蛇腩煲仔飯
蛇羹(細)
2021-01-10 2428 浏览
寒流襲港,天寒地凍,最啱食蛇,我雖非貪食蛇齋餅糭之輩,際此寒風徹骨,寒氣逼人的時候,也想儲存多一點力量,與北大人對抗。在眾多蛇王乜,蛇王物之中,最後選了這間在深水埗區扎根多年,薄有名氣的「蛇王協」吃蛇羹,不過就有點失望。因為晚上六時後不准堂食,才下午五時多,已有不少與有著同樣想法的人前來食蛇,店內好生熱鬧,幸好,仍能立刻找到一席之地。兩夫妻一碗「大蛇羹」($78)、一碗「細蛇羹」($48),加多碗「生炒臘味糯米飯」($20),便是一頓早吃的晚餐。這天的蛇羹口感偏稀不稠,味道是過得去的,但就不夠濃郁,不算出色。材料看似豐富,但瘦肉多而蛇肉少,與在今年夏天已光榮結業的「蛇王二」相比,立刻被比了下去。那碗炒得尚算乾身不太油的「生炒臘味糯米飯」更是令人失望,細碗不是問題,但臘味只得臘肉,而且甚為細碎,份量也少,味道也只是不過不失,同樣不禁讓我懷念起那價錢無疑是貴了一大截,但已成回憶,美味得多的「蛇王二」「臘腸 / 膶腸飯」。這一餐,我的確是感到失望的,下一次,也許我會去之前偶有光顧,在太子開業的「蛇王兄」或是中環名店「蛇王芬」吃蛇羹吧!

等候时间
3 分钟 (堂食)