2013-12-21 2328 浏览
天寒地冻,lunch 想食D暖身嘅嘢,即时想起「蛇羹」马上搭丁丁落湾仔修顿球场对面嘅交加街揾蛇王! 舖头约于街中间,唔难见倒因为前面挂满吸引吣嘅招牌和餐牌。我们两个人样样都想食,最后决定要两个set share。A 餐蛇羹 + 龟苓汤 + 自选煲仔饭C 餐蛇羮 + 腊味糯米饭 + 油菜以街边小店嚟讲,价钱唔平咖,不过唔系周围都有得卖,又系季节性所以久唔久一次ok啦。蛇羮D料好足,薄脆同柠檬叶自己加,加少少胡椒捞埋一齐食好好味。龟苓汤 就似D肉汤加药材嘅味道,黑蚊蚊无渣净汤。不过饭类就麻麻哋,糯米饭可能蒸焗得耐所以好林。我哋要咗个田鸡煲仔饭,即煮热辣辣不过唔够干身呀。油菜预一人份量,今次系菜心。始终以蛇羮系主角,冬天食完暖笠笠呀!
A 餐
蛇羹 + 龟苓汤 + 自选煲仔饭

C 餐
蛇羮 + 腊味糯米饭 + 油菜

始终以蛇羮系主角,冬天食完暖笠笠呀!
  • 蛇羮