餐厅: 壹.01
资讯:

2022-02-15 73 浏览
壹.01系观塘新开嘅台式餐厅🇹🇼主打蛋饼、台式便当同台式特饮~讲起蛋饼,之前系台湾早餐店食过就几钟意,不过依家冇得去旅行,唯有去台式餐厅止下瘾🥺我哋两点几嚟到,唔算太多人,不过座位之间可以再松动少少🤏🏻环境舒适简洁,有台湾小店嘅感觉~去到2:30pm之后仲要全单9折同特饮半价,真系几抵食🤣落order扫QR code就得,好方便💁🏻‍♀️🍤台北夜市小食拼盘 $36呢个小食拼盘有台湾肠、花枝丸、盐酥鸡,一次过满足晒三个愿望😂盐酥鸡炸粉比较厚,冇乜盐香,可改进🤔台湾肠有蜜糖,几香脆,唔错😋花枝丸好好食!入面仲有花枝,烟韧有咬口🤤🍱蜜汁紫菜排骨饭 $60台式便当有好多选择同配搭!呢个饭我叫咗多紫菜,嚟到真系好多,食落几特别😂排骨几酥脆,不过入面就有少少干同柴,火喉控制同腌肉上还可改进~不过真系份量十足,少完饭都仲有好多🤣🍱姜葱鲁肉饭 $58好少见到有姜葱鲁肉饭,特登叫嚟试试佢~结论系姜葱同鲁肉唔系几夹😂因为姜葱太重口味,盖过咗鲁肉味,咸咗少少🤏🏻鲁肉因为唔系卤肉,所以偏瘦冇乜肥膏🤔🧀熔岩蛋之恋 $39嚟到重头戏拉丝芝士火腿蛋饼😋呢个真系超级无敌邪恶,重量级芝士,热辣辣上,真系拉到劲长嘅丝🤣食落
壹.01系观塘新开嘅台式餐厅🇹🇼
主打蛋饼、台式便当同台式特饮~
讲起蛋饼,之前系台湾早餐店食过就几钟意,
不过依家冇得去旅行,唯有去台式餐厅止下瘾🥺

我哋两点几嚟到,唔算太多人,
不过座位之间可以再松动少少🤏🏻
环境舒适简洁,有台湾小店嘅感觉~
去到2:30pm之后仲要全单9折同特饮半价,

🍤台北夜市小食拼盘 $36
呢个小食拼盘有台湾肠、花枝丸、盐酥鸡,
一次过满足晒三个愿望😂
盐酥鸡炸粉比较厚,冇乜盐香,可改进🤔
台湾肠有蜜糖,几香脆,唔错😋
花枝丸好好食!入面仲有花枝,烟韧有咬口🤤

🍱蜜汁紫菜排骨饭 $60
台式便当有好多选择同配搭!
呢个饭我叫咗多紫菜,嚟到真系好多,食落几特别😂
排骨几酥脆,不过入面就有少少干同柴,
火喉控制同腌肉上还可改进~
不过真系份量十足,少完饭都仲有好多🤣
蜜汁紫菜排骨饭

🍱姜葱鲁肉饭 $58
好少见到有姜葱鲁肉饭,特登叫嚟试试佢~
结论系姜葱同鲁肉唔系几夹😂
因为姜葱太重口味,盖过咗鲁肉味,咸咗少少🤏🏻
鲁肉因为唔系卤肉,所以偏瘦冇乜肥膏🤔
姜葱鲁肉饭

🧀熔岩蛋之恋 $39
嚟到重头戏拉丝芝士火腿蛋饼😋
呢个真系超级无敌邪恶,重量级芝士,
热辣辣上,真系拉到劲长嘅丝🤣
食落又几惊喜,虽然好多芝士,
但唔会太腻,上面淋咗千岛酱,又几夹~
整体口感好软熟,外面有少少脆,正🤤

🧋黑糖鲜奶(大)$33
呢杯又几好饮㖞!
黑糖几香,鲜奶甜度适中,
唯一缺点系啲黑糖疯狂沉底🤣
🧋古早奶茶(大)$18
因为叫咗少甜,所以冇乜味🥲
茶底唔够浓,整体普普通通~
总体嚟讲,呢度嘅服务唔错,几友善~
便当份量好多,价钱唔贵,适合学生哥👨🏻‍🎓
特别推荐花枝丸同蛋饼,几好食🤣
不过肉类嘅火候控制可改善~
2022-02-12
  • 黑糖鲜奶