2019-03-05
寻晚放工去K11行街,经过附近见到有间日本餐厅嘅门面好吸引,挂满灯笼几有日本气氛,同朋友都决定入去试下餐厅里面嘅装修好似之前我去日本嘅餐厅咁,好有和风感觉,而且贴左好多其他日本餐厅嘅相片,令人有一种到日本一游嘅感觉见到餐牌有一个赤子之心嘅系列,都几特别,就叫咗几款嚟试吓,而且发觉好多款都系用虾做材料刺身都好似几吸引,而且食材都系日本直送我哋叫咗一款赤鬼海老天妇罗🍤,餐厅话系首创嘅菜式,每只虾都炸得好金黄,而且面层有一啲辣粉调味,食落去外皮脆卜卜,而入边嘅虾就好鲜嫩,好惹味,比起一般虾天妇罗更加出色餐厅仲有一啲菜式系烧物,我哋就叫咗两款烧帆立贝嚟试吓,一款系蟹油蒜烧帆立贝,另一款系蟹味噌烧帆立贝,见到帆立贝都知道好新鲜,服务员仲会帮手烧完再俾我哋食帆立贝嘅肉质好juicy,肉质好结实啖啖肉,烧完之后一啲都唔干身,而且加埋其他配料一齐食好夹,有秋葵香菇好健康,而味噌同烧蒜各有特式,更加添左帆立贝嘅鲜味餐厅都出名食甲罗烧,我哋都叫咗黑门令蟹味噌甲罗烧,同海胆蟹味噌甲罗烧,我系第一次试呢种菜式,我觉得卖相好特别,材料有蟹肉、蟹膏、蟹籽、蛋、香葱、香蒜同海胆等,服务员会搞拌材料再帮我地烧烧完之后
刺身都好似几吸引,而且食材都系日本直送
烧完之后可以配合饼干一齐食,感觉系混合左海鲜嘅味道,别有一番风味
我哋仲叫咗一款赤鬼海老天反卷,卖相好吸引,每件拼合摆放到好似一只虾咁,上面铺满鱼子,而入面就食到炸到脆卜卜热辣辣嘅炸虾,成个配搭好惊喜,值得一试
我叫咗一杯叫海底之心嘅饮品,其实系青柠汁再加伏特加嘅饮品,就算我平时唔饮酒类饮品,都觉得呢一款好啱女仔饮,因为酒味唔会太难入口,再加埋青柠汁好清新,蓝色嘅卖相令人有蓝天碧海嘅感觉
而朋友就叫咗一杯赤子之心,系士多啤梨汁再加威士忌,饮品嘅卖相好靓,好有少女嘅感觉,因为全杯都系粉红色,朋友话里面应该有一啲子姜系好少见嘅配搭,整体味道几特别
餐厅嘅服务态度好好,招呼好周到,而且每样食物都好快送到,亦食到一啲比较少见嘅日本菜式,令人有一种去咗日本旅游嘅感觉,特别喜欢虾嘅料理,味道好抵赞