2025-01-09
捉住蟹粉季的尾巴,终于尝个究竟…. 张曼玉题名嘅 Do Re Mi (哆唻咪) 超好食! 系一两蟹黄、二两蟹粉、三两河虾:虾仁鲜爽,蟹酱口味自家调制,煮得恰到好处(已经超越我最钟意嘅夏面馆煨面地位🤭)就咁一匙一匙食好正,配馒头都可以。蟹粉小笼包用铁板煎脆好有惊喜,从来未试过嘅汤汁小笼包可以个底香脆又保持到皮薄馅靓!难度非常高嘅一道菜,拌镇江醋食更正。蟹粉捞饭、蟹粉捞菜同精装五小碟份量大,味道一流,食完大满足。捞饭用以健康五常米,粒粒饱满,配合蟹粉捞起,新一年一定金玉满堂。高度欣赏五小碟:蒜香四季豆爽脆、虎皮素鹅松脆里住金菇、海蜤头青瓜超鲜甜、镇江水晶肉精致软嫩、凉拌小木耳麻辣惹味。汤品:瑶柱豆腐羹热辣辣,足料,仲落咗银芽韭黄,冬天饮好舒服暖胃。甜点:开心果高力入面有流心酱,果仁味浓厚好好食;冻豆浆够滑;夏伯伯酸梅汤值得一试,甜甜冻冻好适合解腻,好岩我哋口味(微微酸甜,甜度上佳)。