味道系唔错,食咗一打蚝、鹅肝、羊架同Apple crumble. 加一杯Lavina Macabeo-Garnacha. 先讲杯酒,系一杯acidity较高嘅酒,如果配上生蚝,个人觉得麻麻地因为掩盖左生蚝嘅金属味。今次试晒佢9款蚝,个人就比较钟意食Scottish Rock 同埋Gillardeau, Scottish rock系非常肥美,如果系想食有口感嘅生蚝一定系首选,但系好似我咁对金属味情有独钟嘅就不得不食Gillardeau,做咗少少功课Gillardeau系属于一只爱尔兰嘅生蚝品牌,佢声称𠮶边嘅水系比较干净,唔知道系咪因为咁所以好食啲呢,呢一只生蚝食落口似食左个一蚊银仔,食完之后齿颊留香。Fridge嘅鹅肝做得非常之出色,算系我喺香港食过数一数二嘅鹅肝,非常之香但好油腻,每一啖都会有油流岀黎滴落个多士度,惹味十分。至于羊架方面呢,我觉得佢唔系我钟意𠮶嘅羊膻味,有少少过分熟,属于浅啡色嘅肉质带有少少太硬,如果生少少会更好。最后就系个Apple crumble, 个人觉得佢几有特色,送过嚟嘅时候佢一个盖盖着,打开原来系一个烟熏Apple crumble, 打开有一阵香烟味,但系视觉上好似打开干冰一样,食落去系有一种烟味,上面有一个雪糕,下面系一对切碎左嘅Apple crumble,口感非常好,因为佢有软有脆,有冷有热,上面再加啲Cinnamon,个人就非常喜欢啦。
最后啦我想讲一讲个环境,门口有霓虹灯,都几认得,因为刚刚系la vache!上面,通常一大班鬼佬喺门口,Fridge属于一间小店,环境唔算特别宽敞,有一排酒作为装饰,另一面呢系有个人特色嘅画,中间有一啲屏风格住,隔离有三位讲英文嘅阿叔,似系斯文败类,嘈喧巴闭,安安静静食餐饭都吾得嘅。
价钱上就少贵啦,$1000一个人差唔多,食唔食自行判断。
2020-05-20
  • Apple  crumble