2004-01-04
同班波友打完波揾地方食饭,一行六人原本谂住去明记,谁不知内部装修暂停营业,去庄士敦又鬼咁多人,辗转下到了这里。呢度十年如一日装修都系咁旧,地方系差少少,但在湾仔打墩咁多年,话到尾都系陪伴我们成长的地方,而且价钱相宜,所以都无所谓。叫了一煲例汤、羊腩煲、焗鱼肠、芋头扣肉、大豆芽炒大肠同栗子炆鸡。今晚例汤是粉葛赤小豆煲鲮鱼,够聚火,足料亦好似都少落味精,份量足够一人饮到两碗,都唔错;羊腩煲的羊肉不是什么好货色,味道唔燥,肉仲有D嚡同韧,同吃的配菜如马蹄、生菜、枝竹等更好吃;焗鱼肠焗得几香,无咩腥味,食鬼鱼肠的可一试;芋头扣肉几肥美,如喜欢吃肥肉的话绝对会很满足,不吃肥的都可以食芋头,够粉亦很甜美;炒大肠风味不错,可惜大肠几韧,可能不是新鲜货都唔定;栗子炆鸡亦好味,又系栗子好食过鸡。连啤酒汽水,埋单连加一贴士四百蚊有找,一人只系六十几。虽然地方麻麻,食物味道亦非很出色,但胜在经济抵食。题外话:酒楼门口有安排员工拿咪招徕,个人觉得是多止一举,加上个阿姐可能由朝讲到晚有D攰,所以比较有神无气,老实讲有点反效果。