2023-11-11
砂锅云吞鸡+转刀削面 🐓首先赞下佢用砂锅上,上枱热辣辣,始终汤一定热嘅好饮啲,呢方面佢就做得几好。个汤鸡味浓嘅,亦有鸡油香,而且店家落咗啲金华火腿,为碗汤添上一层咸香。可惜汤主要咸香为主,少咗啲甜味,亦冇其他舖头会用大量鸡脚煲出嚟嘅厚度,有改善空间。🤔配料有几嚿鸡、云吞同菜。云吞得两粒,而且尺寸偏细,好在都有肉味同原只虾仔,味道尚可,但唔系好够喉啰。刀削面令我有少少失望,唔系我想像中厚厚哋、好弹牙𠮶种,反而似台湾关庙面,偏薄偏淋,胜在量多而已。🥲花胶鸡汤+饭 🐓虽然话系花胶鸡汤,但系饮落同普通鸡汤冇分别,无花胶𠮶种浓稠同黏口嘅感觉,花胶质素固然同价钱成正比,唔好期望系酒楼食到既质素🤣,但分量十足同偏爽口。值得一赞既系店家标榜无味精,食完成餐都唔会话口渴。鸡方面要睇彩数,我哋分别嗌左两个。一个有原只鸡髀,多肉易食,一个是胸跟背,碎骨会多啲。但整体都冇话好滑,而且味道偏淡。好彩店家有豉油同一甖辣椒油提供。辣椒油属于麻辣𠮶种,辣味慢慢攻上嚟,仲好香麻椒味,啲鸡沾咗豉油辣油后,竟然有口水鸡或者辣鸡煲嘅味道,识食一定要沾嚟食。😆整体嚟讲,食物质素尚可,同价钱成正比。但店家员工亲切友善,环境亦光鲜
花胶鸡汤+饭 🐓
整体嚟讲,食物质素尚可,同价钱成正比。但店家员工亲切友善,环境亦光鲜企理,相信开张冇耐同主打街坊生意,经过又想饮啖汤嘅,不妨一试。