2023-12-14
大围新开间乌冬店,谂住同男朋友一齐去试下,讲到话百年老店,又系日本开过嚟,我同男朋友都几钟意食乌冬就谂住入去试下。首先,排队要排成粒钟。喺出边排队可以透过玻璃窗望入去,啲顾客食完离开之后,隔咗10分钟先有店员去执台,明知出边排晒长龙,都唔快快手执好台安排顾客入座。其次,上菜速度慢。我观察到佢哋系8个锅8个锅咁出,出完一轮又要等多15分钟,然后都系跟住客人落单时间煮,咁啱我同我男朋友张单就系第9同第10张,所以又要等多一轮,点知个店员漏咗我男朋友张单,足足等咗45分钟先有得食。有时真系觉得呢件事好反智,明白用砂锅煮系需时耐啲,但佢可以同时煮嘅数量亦都太少了吧,怪唔得要排咁耐队。最后讲返啲食物质素,网上啲youtuber吹到几好食几好食,可能个人口味唔同啦。我哋嗌咗味增黑豚肉煮乌冬、咖哩吉列猪扒煮乌冬同埋烧地鸡手羽,个鸡翼的确几好食,几juicy,皮脆肉嫩,但系乌冬真系令我大跌眼镜,乌冬手打系几烟靭,但系一啲都唔挂汁,斋食乌冬就系原汁原味嘅面粉味,令到成碗乌冬食落唔和谐,咖哩汁又太淡,冇乜咖哩味,真系唔会再帮衬。