2017-02-13
2046 浏览
呢度装修完都系第一次嚟, 屋企人话试过佢晚饭都抵食, 于是今日同家人再嚟食下, 食佢地上次想食, 但人少食唔到的菜式~装修完果然系光猛同感觉上宽敝d, 虽然呢晚系星期一, 但都好多人帮衬, 可能真系抵食挂? 姜葱焗桶蚝记得好似有6只, 而且只只都好大只, 煮完之后都有成3吋几, 算系咁啦~ 而且又够肥美, 最正系佢个脆浆皮都系脆, 又唔太厚粉,但汁又唔太杰, 唔会一pet pet汁吊住, 再用姜葱爆香个煲, 然后原煲上, 一打开盖时真系超香~ 片皮鸭做紧特价, 但只限一食, 可能佢个壳同d肉留返整火鸭丝炆米~ 全部都系响厨房片好哂先拎出嚟, 唔似以前咁, 响你面前慢慢片, 废事你地又要佢片深d, 又呢样果样? 不过佢都片得好深, 围边的全部啖啖肉, 中间果d虽然大大块片, 但都连住d肉, 所以都觉得几抵食, 唔会净系得层片, 但如果钟意食正宗净食皮的, 咁就唔系太啱, 但我怕肥唔钟意食皮, 呢个就啱哂我, 有少少皮得嚟又唔系好肥, 佢只鸭应该都几瘦下~用嚟夹片皮鸭的叫做"么么", 我见张单系咁写, 有好多块蒲饼皮, 可能个蒸笼唔够大, 将佢开半, 由于皮实在太薄, 而且见佢有咁
姜葱焗桶蚝
片皮鸭
用嚟夹片皮鸭的叫做"么么", 我见张单系咁写, 有好多块蒲饼皮, 可能个蒸笼唔够大, 将佢开半, 由于皮实在太薄, 而且见佢有咁多块, 所以我地都几块几块片夹一块肉, 再加青瓜包好一齐食~
炒龙趸球
清蒸龙趸头腩
真系好清蒸, 但清蒸得嚟都要打返层油, 咁样先靓d, 个汁都系一般响酒楼食蒸鱼咁样果d甜豉油汁, 仲有炸支竹垫底, 虽然吸哂d汁好正, 但吸埋油呢~
虽然食到好饱, 但依然要问今日有咩糖水送, 不过好失望, 今日冇糖水, 转咗送橙, 好彩d橙都好甜, 用嚟消下济都唔错丫~