2022-01-21
周末西港岛游走抖下气,行完海滨长廊过返山市街附近,揾到间几有中式庭园风食川菜既十三少。天气冻冻地,边炉以外既选择,就最啱食下酸菜鱼,点左份二人套餐速食做Early Dinner😏椒麻皮蛋呢款黄金皮蛋唔系用鸭蛋制成,而系用鸡蛋造皮蛋,金黄既蛋白位好似啫喱咁晶莹,蛋黄溏心香浓。沾上红油青椒,入口更加滑溜惹味,食后仲有D麻香感十三少酸菜鱼鱼片厚度适中,带点鱼皮边。鱼肉雪白有纹理,夹起柔软透亮,唔会有暗哑感。食前趁热尝几口鲜鱼汤,酸菜青花辣椒加埋芝麻香产生果份冲击感同味觉享受,胃口有增冇减!美味嫩滑既酸菜鱼,配上白饭捞埋汤落肚,Yummi😋麻辣卤猪手川式凉菜真系色香美俱全,前菜点份卤猪手,卖相大件睇起黎胀卜卜,双筷夹起尤其弹滑感。卤得出色,整件皮层连骨入口咀嚼,爆汁之余够哂入味,质感软淋易分离,满口骨胶原感!红糖糍粑糍粑有好多唔同既地道做法而我最中意就系川渝既红糖糍粑~外层煎得香脆内层软糯,口感柔软细腻加上豆粉、红糖同吃,份外滋味~
椒麻皮蛋
沾上红油青椒,入口更加滑溜惹味,食后仲有D麻香感
十三少酸菜鱼
美味嫩滑既酸菜鱼,配上白饭捞埋汤落肚,Yummi😋
麻辣卤猪手
红糖糍粑
糍粑有好多唔同既地道做法
而我最中意就系川渝既红糖糍粑~
外层煎得香脆
内层软糯,口感柔软细腻
加上豆粉、红糖同吃,份外滋味~