2022-05-21 82 浏览
近排同西班牙美食好似特别有缘,继早前喺铜锣湾食咗餐高 CP 值嘅西班牙菜,今日又应友人邀约,嚟大角咀呢间西班牙小店吃顿午餐。餐厅嘅装修好有格调,以黑白两色为主,加上开放式门面及特高楼底,自然光渗进室内,感觉开扬舒服,非常适合同朋友嚟聚餐。我哋点咗两个 Tapas 同一份主菜。鱼子酱龙虾蟹肉牛油果他他 ($178)  率先送上,龙虾同蟹肉都非常新鲜,够 Fresh 又清新。垫底嘅牛油果水准亦不俗,质感绵而不碎,味道香而带甜,再配上鱼子酱,入口即溶,简直令人难以抗拒。西班牙辣椒仔 ($88)  接著送上,辣椒仔非常大只,好吸睛,食落完全唔辣,据说大厨只系简单地用咗橄榄油同海盐嚟炮制,入口已经好惹味,带阵阵咸香,用嚟佐酒真系一流。油封鸭髀 ($248)  风味亦甚佳,外皮烧得好香口,肉质非常鲜嫩,油脂香味浓郁,只须用刀叉轻力一鎅,已可轻松拆肉,再伴以烤时蔬同 Creamy 嘅薯蓉,够晒饱肚,滋味又满足。
我哋点咗两个 Tapas 同一份主菜。