2017-06-26 241 浏览
    是晚同三位大学时期宿舍认识的朋友聚旧,由于几次讲到去边食我都正好在忙,所以选餐厅既过程我都无点参与,麻烦了贴心的朋友照顾。        本身对西餐认知唔深,觉得葡萄牙西班牙甚么的总之西餐都系食下扒同Pasta甘样 🙈 不过经过今晚,虽然都系唔知分别,但我对西班牙菜既 first impression 就肯定系好好既 😋😋        四个人叫左一个小食 一个pizza 一个饭 同一个肉。八式吐司 (有相)        小食选择超多,拣左好耐。最后决定拣依个好似大家可以试下唔同既野。吐司其实系脆卜卜既法包,上面放左唔同配料,记得有鹅肝酱,黑松露炒蛋,蕃茄他他,巴马火腿哈密瓜,三文鱼籽吞拿鱼,有件有虾既...之后有啲系食左都唔知系咩黎,不过餐厅餐牌其实有写到,只系我地太懒理姐 😂😂 我只系食左鹅肝酱同巴马火腿个件,两件都好好食 😋😋四式芝士薄饼 (有相)        切成六件大大件,有超香既芝士,唔落肉都够哂好食 一咬落去仲拉到丝,同朋友笑说依件野几有效果😂 批边系薄既脆既,好有焗过既香味 😋西班牙香料牛仔骨        我本身系食肉兽,同场又有男士,所以叫左个 28oz

四个人叫左一个小食 一个pizza 一个饭 同一个肉。

八式吐司 (有相)

四式芝士薄饼 (有相)
        切成六件大大件,有超香既芝士,唔落肉都够哂好食

西班牙香料牛仔骨
       我本身系食肉兽,同场又有男士,所以叫左个 28oz 牛仔骨有啲肉落肚。黎到既时候兴奋到哇哇声,因为好大碟 😘😘😘 可惜,叫既时候系medium,但好似偏生变左medium rare,所以有啲筋同好难切。佢仲要煮得好平均,想揾啲头头尾尾熟啲都无添 😂😂,好彩我都比较食得生未至于食唔落。配菜不过不失,仲有一个 cocktail sauce 夹埋个肉几好食。

西班牙海鲜焗饭 (有相)
       餐牌写二人份但绝对够四人分享,一打开已经香到飞起。正如一开始所讲我对西餐无乜认识,我都唔知点叫正宗,但我系食到入面有辣肉肠同ham既 (墨鱼汁染黑哂)。有名厨曾经因为系西班牙海鲜饭加入辣肉肠而被批评,仲话佢无用扁平既锅,而依间都系用比较深既锅,但我又觉得... 食落好食咪得啰 😂😂😂 所以如果有识之士想追求正宗西班牙菜,依间餐厅就未必适合了。🙈

最后,我一直都觉得写食评一定要考虑埋个价钱。依餐每人食左三百,唔算平,不过份量都相当大,唔惊会洗左钱都好似要返屋企煮多个面甘 😂 计埋地区同餐厅格局我觉得只可以算系合理啦,但就讲不上系物超所值啦。 🤔
Lychee punch
Lemonade