2024-08-29 1460 浏览
出去开会咁闷,lunch 当然要食好少少 😎 尖沙咀呢间 Costa del Sol 主打西班牙同地中海菜式,喺香港实属少见 😍 同同事行过见到佢嘅lunch set都只系百零蚊唔太贵,并且比我发现有我最钟意食嘅西班牙海鲜饭 🤤 毫无异议拉埋同事入去试吓 😆迷你墨汁西班牙海鲜饭·三款 Tapas 小菜·18 个月 Serrano 白毛猪火腿长棍包(半)卖相非常吸引嘅墨汁西班牙海鲜饭,佢个汁非常浓郁,可以称得上话海鲜嘅精华,并且后劲有少少辣,非常惹味,味道比以前食过嘅西班牙海鲜饭更丰富;听店主讲,佢会定期去欧洲买香料,所以呢个真系正宗嘅风味 😋 三款 Tapas 小菜有鱼、肉丸同埋八爪鱼,咸咸辣辣各有特色 👍🏻 至于个白毛猪火腿长棍包都好有惊喜,面包烘得外脆内软,个火腿就带淡淡嘅咸味,食落去唔会好腻,配埋味道比较重嘅海鲜饭,整体味道balance得好好 🫶🏻法式红酒炖牛肉配古斯米炖牛肉煮得好腍好入味,一般法式红酒炖牛肉好容易会煮到好咸,但佢唔会,个汁好香,入味之余亦都唔会抢咗牛肉本身嘅味道;古斯米个样有啲似小米,细细粒口感几得意,捞埋个牛嘅汁食都几唔错 🤤菠萝咖啡、脏脏咖啡呢度嘅咖啡Me

法式红酒炖牛肉配古斯米

菠萝咖啡、脏脏咖啡
呢度嘅咖啡Menu真系好吸引 😍 同事就拣左脏脏咖啡,佢话个啡底好香,同奶好match 👍🏻 我就拣咗菠萝咖啡,原来个菠萝汁系鲜榨㗎,劲有心思 😍 菠萝汁嘅独有嘅香味成功带出咗咖啡本身嘅甘香,饮落啡底嘅香味好出,唔会涩唔会苦,亦都唔会酸,属于比较清新嘅香味,成杯咖啡唔会好甜,完全估唔到菠萝嘅香味会同咖啡咁夹!🤩

听老板娘讲佢哋亦都有试过边只咖啡豆会比较夹啲,佢哋仲有其他 signature coffee好似香印提子咖啡,咖啡迷表示一定要再嚟试埋其他咖啡 😍

原来呢度老板娘喺附近有间摩洛哥私房菜,呢度系佢嘅新尝试,无论系环境同埋食材佢都好有坚持,而且佢都好愿意同我哋share佢创作唔同菜式嘅谂法 👍🏻

Costa del Sol 暂时只做午市同埋下午茶,晚餐嘅话就暂时预约制,如果想食私房晚餐,可以直接联络老板娘预约 ❤️