2023-04-02
🦐西班牙🇪🇸熟食市场风的初体验🦞适逢今日系庆祝🎊🥳一位移居香港🇭🇰台湾朋友食生日饭,当然要念一念揾间有特色既restaurant🍽来展现比距睇下香港作为美食天堂既魅力所在!😎首先就决定左今次主题系食海鲜🦞🦀,上网一轮众里寻他既操作后揾到呢间位于rosewood既西班牙🇪🇸餐厅,睇过介绍后决定一试!Bayfare Social 坐落系瑰丽酒店5楼,同著名美式扒房Henry相伴为邻,说明级数都有返甘上下。😋由于餐厅座位供应紧张,我地一早就人数book位,值得留意既系人数4位或以上既reservation需要信用卡💳做booking,留位只有15分钟,如果放飞机就GG人头位位$500了😆所以食饭当日大家都十分准时😂个reservation系留左high table for four,来到入座后饮住sparking water with lemon slide🍋等换张decent少少既枱,过左10分钟就有了,效率算快,个waitress都好attentive👍🏻抵赞!换枱后开始点餐,menu before来之前已经睇过,所以入直路make order,跟住同大家讲讲事晚精选🤩🔱Seafood
🔱Seafood Platter⚜️
首先来既系大大份海鲜拼盘😍,上面全部系超级新鲜冰镇海鲜!🦐分量十足,美中不足得半边龙虾肉🦞红虾虾膏香浓,带子鲜甜做法清新,生蚝🦪仲带住淡淡海水味,全部海鲜都唔需要用酱汁去点缀👍🏻
🔱Tortilla De Patatas with Iberico Ham⚜️
一个传统西班牙🇪🇸蛋饼🥘,芝士香浓,薯仔软糯有,面上24月风干Iberico火腿香气扑鼻而来🤩
🔱Lobster Roll⚜️
鲜甜龙虾肉🦞伴千岛酱收藏系微焦香脆法包里面,chips on side。成个配搭系个chips有d多余同个roll既份量太少,味道系配合得天衣无缝😋So far 食到呢度realise左一样野:距地个Boston龙虾🦞好矜贵,两个Dish都比得好久就住就住😆
🔱Seafood Peallas⚜️
来到西班牙🇪🇸海鲜饭,呢道菜都算系每间西班牙restaurant既考试菜目,一试便知龙与凤😎口感有咬口既,系我马德里食既味道,唯独系个portion算细,海鲜唔多😩
🔱Clams Tapas⚜️
呢个Tapas个份量算系满意,clams新鲜清甜无overcook。用牛油,火腿同洋葱🧅去处理提升左clams既层次,个汤底🍲系可以饮,完全无一part系浪费!
🔱Gambas Al Agillo⚜️
呢道菜都系西班牙🇪🇸菜色里面既signature Tapas,尤其系本人最爱😍呢度个chief用大大只既tiger prawn🦐去取代shrimp去做,大大提升左食落个口感,十分满足!蒜油可谓呢道Tapas既精粹,厨师毫不吝啬,食住每一啖都有满载而归既感觉🤗西班牙上菜个阵仲系弹油💦既,呢度就少左呢样野,不过味道上大同小异。
🔱Apple Crumble⚜️
Apple Crumble就唔系第一次食了,呢度个处理唔会好似其他餐厅个馅搞到好似食糖浆甘,基本上都系软粘粘既苹果粒🍎,甜度适中,表面微焦香脆,出色精彩!🎉
🔱Churros⚜️
作为西班牙🇪🇸传统美食甜品油炸鬼,两个重点:本体同伴酱。本体来讲呢度炸得外脆内软,系表面砂糖🧂多左少少;伴酱系传统大路朱古力酱,无其他选择,不过不失,西班牙个阵就有炼奶同其他特色酱选择☺️
食完餐饭就讲下d service,that is another story🤪呢度既员工分两批,一部分系local香港人,其次系外籍Asian,一种系好service到你觉得加一系比少左,另外一种系会令你不自觉怀疑觉得呢间系咪self service既餐厅😆至于我讲边批人,留返d想象空间比大家💁🏻♂️叫左支sparking无refill,餐盘食完无人收,无人上装shellfish壳既bowl,甚至一早系个reservation 落左reminder既Happy Birthday 牌仔都无准备,临时先恍然大悟,OMG😅仲有一堆不能尽数...下次visit记得记得坐讲英文waitress serve个边既table😌
完!😎