2024-12-12
呢排唔知点解成日都好想食西班牙菜,可能系之前食𠮶几间餐厅都好正楼下味好嘅印象,今日就去西环试吓呢间西班牙餐厅😋Piña Colada🍹味道浓郁,椰子味同菠萝味十分平衡,饮落去好似夏天海滩嘅感觉,令人心情愉悦☺️White Sangria🍸果味清新,酸酸哋唔会太甜,好适合配搭西班牙烩饭🤗伊比利亚火腿酥炸忌廉球🐖外脆内软,火腿咸咸香香味道浓郁,配合奶香嘅忌廉,食完一旧想再食多旧🤭和牛及鹅肝配长法包🐃🪿🥖和牛嚟到嘅时候仲系生嘅,店员即场用火枪烧到7成熟,将过多油脂迫晒出嚟,和牛肉质滑嫩,仲带有一点油香🤤而鹅肝收埋喺特制嘅「长法包」入面,一咬落去鹅肝酱涌出🤩呢个小食味道真系一试难忘,和牛同鹅肝嘅味道互不相让,两种味道停留系口腔入边历久不散🤤🤤🤤坚大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻伊比利亚猪肉及野生蘑菇西班牙烩饭🐖🥘佢哋嘅西班牙烩饭得一个size,两至三个人都够晒食🤭伊比利亚猪肉煮得非常入味,肉质软嫩而且有种香气,野生蘑菇则带有一种自然嘅香气,成锅饭嘅味道层次分明,食落去唔会觉得腻,而且吸收晒啲酱汁,想食正正嘅西班牙烩饭嘅朋友仔唔可以错过🤤巴斯克焦香芝士蛋糕配杂莓雪葩🍰芝士蛋糕表面烤得金黄,咬落去滑溜又有浓郁嘅芝士
Piña Colada🍹
White Sangria🍸
果味清新,酸酸哋唔会太甜,好适合配搭西班牙烩饭🤗
伊比利亚火腿酥炸忌廉球🐖
和牛及鹅肝配长法包🐃🪿🥖
伊比利亚猪肉及野生蘑菇西班牙烩饭🐖🥘
巴斯克焦香芝士蛋糕配杂莓雪葩🍰
芝士蛋糕表面烤得金黄,咬落去滑溜又有浓郁嘅芝士味,配上清新的杂莓雪葩,味道上形成一个完美嘅对比,令成个蛋糕甜而不腻,绝对系完美嘅结尾😋🤩
🤑 人均消费:~$400
🤩 推荐指数:7.5 / 10
📍 餐厅资料:La Paloma (西环)
西环西营盘皇后大道西189号西浦1楼
喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #西环美食 #西班牙菜 #西班牙海鲜饭 #sangria #LaPaloma