2024-07-20
ᴄᴜɪᴛ 被大家命名为酸种面包店嘅天花版,唔少人都专程入西贡试佢地嘅包(听闻中环ʙᴀꜱᴇʜᴀʟʟ都有)( ´ ▽ ` )/西贡呢间店嘅装修好似外国嘅咖啡店咁,以纯白色加木系家俱为主🤍🪵店内环境唔大得3-4张枱,装横简洁,但充满著心思入门口左边墙身放满酸种面包模型,整齐有列地排著,超好拍而入啲啲系收银位,可看到咖啡师冲咖啡过程😗台面亦有小银牌同展示当日提供嘅饮食,非常吸引店外有一个小位置为户外用膳区,不太热嘅话都非常写意当日冇预约,所以要等位🥲但又赶住走所以只好外卖见好多人都特登嚟买包佢哋主打嘅酸种面包,每日都有5-6款,有咸有甜,价钱40-80蚊除咗酸种面包,仲有几款三文治、蛋糕,例如香蕉面包、松饼等等➺ ᴄᴀᴇꜱᴇʀ ᴇɢɢ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜱᴀɴᴅᴏ 💰120面包好厚身,烘过微脆佢哋嘅炒蛋加咗芝士同洋葱去炒,好香又好滑 ,加上酱汁好食而且份量好多牛油果蓉都唔少,再加青瓜同炒蛋,真系好饱肚,好足料食半份都已经有少少滞😳➺ ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ💰55朱古力味超浓郁,唔会太甜饮落去好顺滑,感觉好满足!仲有阵阵咖啡香,同朱古力味完美融合,真系好正➺ ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ꜱᴀɴᴅʏ 💰55一大匙
店内环境唔大得3-4张枱,装横简洁,但充满著心思
入门口左边墙身放满酸种面包模型,整齐有列地排著,超好拍
而入啲啲系收银位,可看到咖啡师冲咖啡过程😗
台面亦有小银牌同展示当日提供嘅饮食,非常吸引
店外有一个小位置为户外用膳区,不太热嘅话都非常写意
当日冇预约,所以要等位🥲但又赶住走所以只好外卖
见好多人都特登嚟买包
除咗酸种面包,仲有几款三文治、蛋糕,例如香蕉面包、松饼等等
面包好厚身,烘过微脆
➺ ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ💰55
朱古力味超浓郁,唔会太甜
➺ ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ꜱᴀɴᴅʏ 💰55
一大匙好浓花生酱味嘅厚身忌廉浮喺咖啡上面
慢慢饮𠮶阵,花生酱忌廉就会慢慢溶化,好香滑,好浓郁,但又唔会好杰好饮
总结:
虽然价钱唔平 但整体味道都几好服务又好
所以下次再入西贡的话都会想再去试+堂食!由其系佢地嘅ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ好想试🥹
✨消费:~ 💰150/ʜᴇᴀᴅ