2020-06-29
黎到西贡当然系去玩水上活动啦,谂住预一个钟头嚟食早午餐(~1100)都谂住算系快食早餐然后周围行吓,所以入依间自家面谂住好快食完就走。佢有两间店是分开的,中间夹住一间鬼佬炸鱼柳薯条汉堡包餐厅。叫完餐后等咗差唔多15-20分钟后先到,等左好耐,所以如果你要快食就唔好拣依间啦。当面送到黎,热辣辣,证明即刻煮冇白等的。1. 肥牛清汤幼面 2. 鲜牛肉酸辣汤阔面呢度啲面底出名烟银有口感,佢个汤底冇乜特别(本人觉得有小小羊肉羰味)幼面系米线嘅阔度,小小似临意粉嘅质感阔面嘅口感,同粉皮差唔多,再长啲厚身啲烟银啲,用筷子夹有啲难度,夹唔实啲面会倩到汤底,弹到成身都系汤,故此着浅色衫要特别注意。下次我黎嘅话,一定会试吓粗面,见到好似四五条意粉加埋咁阔嘅粗面,好想试吓!而肉嘅份量呢都足够嘅,不多不少,确保到最后一口面之前都仲有肉食。肥牛同鲜牛肉嘅质素不俗,保持牛肉鲜味,唔会太难咬,亦容易入口。当然性价比高嘅面,服务当然有待改善啦,间餐厅嘅侍应人数不多,甚至只有收银同楼面共两个,故此服务时间需时,要耐心等一等,甚至因为两间舖头分开而未能享受即时叫侍应的服务。值得一提,依间餐厅提供厕所,出发水上活动前纾解嘅
佢有两间店是分开的,中间夹住一间鬼佬炸鱼柳薯条汉堡包餐厅。
当面送到黎,热辣辣,证明即刻煮冇白等的。
1. 肥牛清汤幼面
2. 鲜牛肉酸辣汤阔面
幼面系米线嘅阔度,小小似临意粉嘅质感
值得一提,依间餐厅提供厕所,出发水上活动前纾解嘅好地方。
总结:虽然食物制作时间较耐,但质素保持水准,汤底热辣辣,棉质烟银有口感,值得等久一啲。喺西贡食面嘅价钱来讲,性价比高,啲面好似食极都食唔晒,亦应付到男生的大胃。