2020-06-09
今日同闺蜜入咗嚟西贡游车河,食素嘅佢话喺万宜游乐场𠮶个好 chill 嘅圈圈度开咗间 fushion 嘅素食餐厅,横惦我呢轮正积极减肥,素食呢个提议无得顶。餐厅装潢走简约路线,以浅木色同埋白色为主调,场内过半都系外籍人士,感觉骚豪。素鱼块罗望子酱沙律,先嚟嘅系呢一个啱啱由待应小姐推介嘅 off menu 沙律,首先块素鱼真系令我好喜出望外,厨师将呢块素鱼炸得金黄酥脆,内层嘅素鱼肉几可乱真,配合住沙律椰菜同萝卜丝爽脆嘅口感同罗望子酱嘅酸味,非常开胃。MOMOS,煎饺外皮软嫩,有别于一般煎饺可以界爆嘴角嘅边边,2084呢度嘅煎饺入口好软熟,煎饺嘅馅料有素肉碎、芫茜、椰菜同萝卜,内馅口感超爽,随附嘅系一个印式风味嘅酱汁,口感有少少似豆蓉,入口有好多印式香料同埋薄荷叶嘅香味。PEKING TACOS 北京填菌,脆皮嘅北京卷上面嘅系酥炸蚝菇,新鲜炸起香气扑鼻,蚝菇嘅口感果真同北京填鸭有几分相似,加埋夹喺中间嘅青瓜、海鲜酱同面头嘅香葱丝,唔擘大眼真系以为自己食紧嘅系真正嘅北京填鸭,好犀利。CARROT CAKE,同行嘅闺蜜本身唔钟意食红萝卜,起初对呢个 Carrot cake 都相当抗拒,不过佢试
CARROT CAKE,同行嘅闺蜜本身唔钟意食红萝卜,起初对呢个 Carrot cake 都相当抗拒,不过佢试咗一啖之后就停唔到口,呢份喺英国同加拿大几乎每间 coffee shop 都必卖嘅甜点,佢虽然系红萝卜做嘅蛋糕,但系并没有半点红萝卜嘅草味,红萝卜本身嘅糖分转化,默默咁贡献于蛋糕之中,角色低调到,唔话个蛋糕主要成份系红萝卜,都无人会联想到有一丁点嘅红萝卜存在。