2018-05-13
近年兴吃素菜,健康,行山,瑜伽,做运动。虽然我本身系食肉兽,但系呢都要跟上潮流,近日看见大家都会介绍素食多过肉。同事邀请我一齐嚟试吓呢一间素菜馆,喺日本拉面林立的登龙街,商业大厦嘅上边,开阳的厨房,宁静的环境。晚餐系$250 +1 ,必须订位,小菜四个,配上几个主菜。价格合理四个小菜最欣赏嘅系柚子莲藕片,和素菜丸。素菜丸食落去呢质感真系好似肉丸。沙律嘅摆盘十分之靓,新鲜嘅鲜淮山爽脆非常。配上酸酸地嘅芒果汁好开胃。青木瓜甘笋汤颜色漂亮自然,味道好好真系有好浓郁嘅木瓜味。招牌嘅薯球系朋友介绍,内有芝士同黑松露酱,听老板讲呢一个系永远不能缺少的招牌菜之一。最后嘅冬菇台式饭虽然冇肉喺里面但系都好有肉燥饭嘅感觉。超正,配上精致嘅小蛋。好Full 啊!甜品系滑溜溜嘅红豆绿茶豆奶冻,估唔到冇用牛奶忌廉都一样咁滑。朋友你喺呢度食完午餐觉得正所以呢先约我哋食晚餐,佢话呢度嘅午餐呢价钱,实惠,饱肚而且食完呢唔会滞。价格都系几十蚊咋,晚餐一定要订枱啊
青木瓜甘笋汤颜色漂亮自然,味道好好真系有好浓郁嘅木瓜味。