今晚出面落紧雨,快快揾好野食,喺门口见到呢间餐厅装修好有格调,就入去试吓啦~ 一坐低店员就问我地饮暖水定热水,见落雨淋湿左少少冻冻地,所以叫左杯热水。热水一到,咦…… 只杯,流线型 双层玻璃杯,竟然系丹麦bodum品牌,轻巧、耐热、晶莹剔透、高效保温、不烫手、不产生水珠 ,用嚟装热水俾客人饮用,充份显示诚意。呢款杯比起防滑胶圈款色真系靓好多架,好耐之前喺百货公司见到,一上手就已经好钟意。而餐具方面就质感不错,是WILKENS品牌,我不太认识,翻查后原来呢个系德国大牌子,系孖人牌旗下品牌。见微知著,未食已经感受到店家用心,凡事讲究,一丝不苟。拣左几款野食﹕Mussels / Chorizo / Sherry $88Sherry酒、西班牙Chorizo肠煮青口,青口略小,但肉质饱满,吸收左辣肉肠咸香味道,更加惹味。Grilled Quail / Romesco / Toasted Almonds $78面层放上九芽菜。呢道菜系最好味,平时好少食到鹌鹑,梗系一定要试。烤鹌鹑配上粒粒烤杏仁,鹌鹑烤得好软腍嫩滑,仲要骨幼肉多,比起乳鸽好食好多。底层系Romesco酱,甜椒、番茄、果仁、西班牙辣椒

见微知著,未食已经感受到店家用心,凡事讲究,一丝不苟。

拣左几款野食﹕
Mussels / Chorizo / Sherry

面层放上九芽菜。

底层系Romesco酱,甜椒、番茄、果仁、西班牙辣椒粉打成,橙红色,有一点酸酸甜甜味道,唔辣。

Cured iberian Pork Loin with Garlic & Paprika $68  风干西班牙的伊比利亚猪(黑毛猪)里肌肉 ,食落味道有少少酸梅味咁,酸中带甜,几特别,配酒应该会好食啲。
好薄片。

El Cerdo Paella $198
Paella即系西班牙大锅饭,又可以叫做西班牙炖饭,但唔应该叫做西班牙炒饭,因为饭系冇炒过架。呢度El Cerdo Paella系配海鲜嘅,用浅身平底锅,放入蕃红花、甜椒粉、海鲜、高汤同米慢慢烩,粒粒米都吸收晒浓汤鲜味,好好食,可惜欠缺左焦脆饭焦。
El Cerdo Paella
海鲜有虾、青口、墨鱼,青口较细,但虾已去壳,爽口。

仲有烧肉同肉肠粒,半肥瘦烧肉有油脂香,味道丰富。

饭系口感弹牙,唔系意大利饭嘅烟韧。份量啱啱好,两个人分享再加几道TAPAS就最啱。喺西班牙餐厅食海鲜饭一啲都唔平,一般三数百元,呢度$198,价格算系好抵。

Churros(Spanish Fried Doughnut ) / Nutella Sauce $48
 Churros即系西班牙油炸鬼,呢度系即炸,食起嚟特别香脆,热辣辣,味道有啲似好脆口嘅沙翁

面头撒上沙糖同肉桂粉,我就觉得太甜,最好可以减少沙糖份量。

配上Nutella 榛子酱,系一个唔错嘅甜品

餐厅环境好舒服,灯光柔和。
半开放式厨房同酒吧,会见到店员调制饮品同制作美食,偶尔仲会见到红红火光,厨师正在抛镬呢
!
要提一吓,餐牌里面只有细细只字写住paella,又无注明价钱,要食呢款西班牙炖饭就要向店员查询喇! 每日都会有Chef Specials,都系要问店员架。

呢度冇加一,餐具同用料十足,正宗西班牙菜,价钱算几抵~
El Cerdo Paella