Poking

2023-03-12 126 浏览
今日过开嚟上环街市买茶粿孝敬妈咪,本身都想喺上环街市度食埋嘢,点知好多一系冇开一系就唔啱食🥲唯有去附近睇吓有咩啱食转入去苏杭街就见到间小店招牌粒橙色波波好抢眼,环境简单舒服,店主好Friendly招呼,咁就坐低睇下有咩食无独有偶,店内既吊灯同我屋企既一模一样😛Deluxe同lite各有五款可供选择,额外仲可以加配料,或者自选,由base到toppings都可以自己拣最后情归Thai good day,有鸡又有虾,base可以拣寿司饭糙米饭或者沙律菜,两沟都得😳咁我就拣咗糙米饭mix沙律菜我本身以为泰式沙律酱系某连锁快餐店既泰式辣酱,点知嚟到系橙黄色既,而且有一阵令人好开胃既酸辣香味,感觉似系辣既千岛酱而且个poke既碗,又同我屋企食饭个碗一样🙈份量好足够,一整块鸡扒配搭晶透既虾仁,望到都好吸引鸡扒煎得好干身,唔会柴皮鞋口,鸡皮好薄好脆,一啲鸡肥油脂都冇,点埋个酱好夹,有种呃紧自己食炸鸡既感觉🙉菠萝好甜,好似食紧金钻凤梨咁甜🤩虾仁弹牙冇雪味,全部配料都好新鲜处理得好好食完意犹未尽,个沙律酱真系令到成个poke升华咗,而家谂起都好想再食😛

无独有偶,店内既吊灯同我屋企既一模一样😛

咁我就拣咗糙米饭mix沙律菜

• THAI GOOD DAY